Dresy Anglicka pre MS 2010

2009/2010 MS 2010 Umbro
Autor: Myso

Prvý článok na tomto blogu venovanom dresom zámerne patrí krajine, kde futbal vlastne vymysleli. Anglickú reprezentáciu oblieka počas jej dlhej histórie výhradne prevažne spoločnosť Umbro (ktorá už v súčasnosti patrí pod Nike) a inak tomu nemôže byť ani v prípade blížiacich sa majstrovstiev sveta v Afrike. Biele dresy boli predstavené už takmer pred rokom v závere marca 2009. Bolo to práve pred priateľským medzištátnym zápasom, v ktorom Anglicko hostilo na Wembley našu reprezentáciu. Albion triumfoval v nových bielych dresoch presvedčivo 4:0, keď sa dva krát presadil Rooney a po jednom góle pridali Heskey a Lampard.

Dizajnéri sa pri týchto dresoch jednoznačne riadili heslom „v jednoduchosti je krása.” Dresy sú čisto biele bez akýchkoľvek farebných prvkov, vpravo je červené logo Umbro a vľavo znak anglickej futbalovej federácie. Nad ním nechýba bielym vyšívaná hviezdička, ktorá symbolizuje jediný zisk trofeje majstra sveta vo futbale, ktorú Angličania získali v roku 1966. Na dresoch sú červené čísla, na majstrovstvách sveta nebudú chýbať ani menovky jednotlivých hráčov (v priateľských stretnutiach sú menej časté, v tom proti Slovensku dokonca nemali Angličania ani čísla na prednej časti tričiek a trenírok). Biele tričká dopĺňajú biele trenírky a rovnako farebné štulpne. Tu nastal oproti predchádzajúcim rokom rozdiel, keďže v minulosti zvykla anglická reprezentácia hrávať v kombinácií: biele tričko – tmavomodré trenírky – biele štulpne.

Náhradné červené dresy majú ešte viac za úlohu svojou jednoduchosťou pripomínať pre Anglicko pamätný rok 1966, kedy Moore a spol. triumfovali na domácej pôde. Čisto červené tričko je doplnené bielym logom Umbro a samozrejme znakom s tromi levmi. Opäť nechýba ani hviezdička. Zakončenie rukávov je biele rovnako ako aj farba trenírok, ktoré majú červený pruh, narozdiel od tých k domácemu dresu. Kombinácia červeného trička a bielych trenírok je doplnená červenými štulpňami. Práve takto by mal Albion na majstrovstvách sveta nastúpiť 23. júna proti Slovinsku, keďže je to jediný prípad, kedy je Anglicko vedené v zápise ako hosťujúci tím a Slovinci budú s veľkou pravdepodobnosťou hrať v bielych farbách. Pre zaujímavosť – prvý krát mali možnosť fanúšikovia vidieť tento červený dres na koncerte anglickej rockovej skupiny Kasabian v Paríži, kedy ho mal na sebe oblečený spevák Tom Meighan.

Kto bude zabraňovať gólom v anglickej bráne vie asi len Fabio Capello, my ostatní máme možnosť aspoň vidieť v čom bude oblečený. Umbro zatiaľ predstavilo dve farby brankárskeho dresu – prvý v šedozelenej farbe, druhý v žltej. Ani u brankárov nevymýšľali dizajnéri nič zložité, dresy sú jednofarebné, logo spoločnosti Umbro a znak anglickej futbalovej asociácie vyzerajú zhodne ako pri červenom hráčskom drese.

Anglicko bude na úvod afrického šampionátu súperom USA (12. júna), v ďalších zápasoch na neho čakajú Alžírsko (18. júna) a spomínané Slovinsko (23. júna).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok