Dresy 1. FC Kaiserslautern k 90. výročiu narodenia Fritza Waltera

2010/2011 Bundesliga Do You Football
Autor: Myso

Pri príležitosti nedožitých 90. narodenín slávneho nemeckého futbalistu Fritza Waltera (31.10.1920 – 17.06.2002) predstavil nemecký klub 1. FC Kaiserslautern špeciálnu edíciu svojich dresov.

Dresy sú spomienkou na najlepšieho hráča tohto klubu, ktorý strelil v 411. zápasoch za Kaiserslautern neuveriteľných 380 gólov. Walter bol aj kapitánom reprezentácie Nemeckej Spolkovej Republiky, ktorá v roku 1954 zdolala vo finále MS vo Švajčiarsku favorizované Maďarsko 3:2. Za éry tohto významného svetového futbalistu získal Kaiserslautern v sezónach 1951/52 a 1952/53 dva domáce tituly, čo symbolizujú aj zlatým písmom vyšívané roky 1951 – 1953 na ľavom rukáve gaštanového dresu. Ten mal úspešnú premiéru počas víkendu, kedy Kaiserslautern v Bundeslige zdolal Mönchengladbach 3:0. Na náhradnom bielom drese možno nájsť aj logá partnerov klubu, ktorými sú frankfurtská investičná spoločnosť Deutsche Vermögensberatung a farmaceutická spoločnosť Dr. Theiss. Na ľavom rukáve je tentokrát rok 1954, ktorý symbolizuje spomínaný úspech na svetovom šampionáte. V zadnej časti sa pod výstrihom nachádza Walterov citát aj s podpisom: „Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille alles für den Anderen zu geben,” ktorý som sa so svojimi poslabšími znalosťami nemčiny pokúsil preložiť ako: „Kľúčom k úspechu je kamarátstvo a túžba rozdať sa pre ostatných.” Výrobcom dresov je nemecká spoločnosť Do You Football.

Od začiatku sezóny hral Kaiserslautern v dresoch, ktoré prestavil ešte v závere júna. Domáci červený má biely výstrih, pod ktorým sa vľavo nachádza znak klubu a na opačnej strane logo spoločnosti Do You Football. Uprostred je umiestené logo liečivého gélu, ktorý je produktom vyššie spomínanej spoločnosti Dr. Theiss. Na pravom rukáve je možné nájsť logo nemeckej Bundesligy. V zadnej časti sa nad číslami nachádza nápis 1. FC Kaiserslautern a pod číslami menovka hráča. K červeným tričkám nosia „červení diabli” červené trenírky a červené štulpne. Náhradné dresy sú biele so šikmým tmavočerveným a čiernym pruhom doplnené bielymi trenírkami a bielymi štulpňami. Tretie dresy sú čierne s tenkými červenými vertikálnymi prúžkami v prednej časti. Tieto kombinujú futbalisti Kaiserslauternu s čiernymi trenírkami a čiernymi štulpňami.

Kaiserslautern je tento rok nováčikom nemeckej Bundesligy. Návrat sa mu podaril až na štvrtý pokus, keď predtým z najvyššej nemeckej súťaže vypadol v sezóne 2005/2006. Štvornásobný nemecký majster sa tešil dvakrát zo zisku Nemeckého pohára DFB (1990 a 1996). Na európskej scéne to hráči Kaiserslauternu najďalej dotiahli v rokoch 1982 a 2001, kedy si zahrali semifinále Pohára UEFA a za zmienku stojí aj štvrťfinálová účasť v Lige Majstrov 1999. Klub založený v roku 1900 hráva svoje domáce zápasy na štadióne Fritza Waltera s kapacitou 49 780 divákov.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok