Dresy Hajduku Split k 100. výročiu založenia klubu

Zaujímavosti
Autor: Myso

Jeden z najznámejších chorvátskych klubov HNK Hajduk Split predstavil špeciálnu edíciu svojich dresov pri príležitosti blížiaceho sa stého výročia založenia klubu.

Výrobcom dresov je firma miestneho podnikateľa. Dres je replikou najstaršieho známeho dresu chorvátskeho klubu a „Bili” sa v ňom predstavia 13. februára 2011 v súboji s pražskou Slaviou. Dátum ani súper nie sú náhodní, HNK Hajduk Split vznikol 13. februára 1911 v krčme „U Fleků” v Prahe, kde ho založili chorvátski študenti Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić a Vjekoslav Ivanišević. Tí boli deň predtým na stretnutí pražských klubov Sparta a Slavia a práve v súčasnej metropole Českej republiky sa rozhodli založiť profesionálny futbalový klub, ktorý by pôsobil v Splite. Futbal bol v tomto meste ležiacom na Dalmácií už v tom čase veľmi populárnym športom a hrávalo ho veľa priateľov spomínaných študentov. Názov klubu „Hajduk” je odvodený od pomenovania balkánskych banditov, ktorí bojovali proti osmanským Turkom.

Hajduk je najpopulárnejším chorvátskym klubom. V samostatnej domácej súťaži dokázal triumfovať šesťkrát (naposledy v roku 2005), v spoločnej juhoslovanskej lige pridal ďalších deväť titulov. Na európskej scéne klub nikdy nedosiahol na samotný vrchol, no trikrát si zahral štvrťfinále Ligy Majstrov a za zmienku stoja aj semifinálové účasti v Poháre UEFA (1984) a PVP (1973).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok