Náhradné dresy Anglicka 2011/2012

2011/2012 EURO 2012 Umbro
Autor: Myso

V prvý júlový deň predstavila anglická Futbalová asociácia a britská spoločnosť Umbro nové náhradné dresy Anglicka pre roky 2011 a 2012. Deň na to boli predstavené aj nové brankárske dresy. Množstvo informácií i obrázkov o novom oblečení Albionu vám Svet dresov prináša v tomto článku.

Nový náhradný dres Anglicka bol predstavený trochu netradične prostredníctvom boxera Davida Haya, ktorý ho mal oblečený pred stretnutím o titul šampióna WBA proti ukrajinskému borcovi Vladimírovi Kličkovi. Dres tak bolo možné po prvý krát vidieť v Imtech Arene v Hamburgu. Haye patrí medzi hrdých reprezentantov svojej vlasti a aj to bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré mu bola daná táto milá úloha.

„Je to pre mňa česť reprezentovať svoju krajinu ďaleko od domova a ako futbalový fanúšik považujem za veľké privilégium, že práve ja vám môžem predstaviť nové náhradné dresy našej reprezentácie. Dostal som množstvo pozdravov od anglických reprezentantov vrátane Ria Ferdinanda, Johna Terryho a dokonca aj od trénera Fabia Capella. Vážim si podporu všetkých svojich fanúšikov a som rozhodnutý priniesť pás majstra sveta späť do Anglicka,“ povedal pred súbojom s Kličkom anglický boxer David Haye.

Takáto netradičná prezentácia náhradných reprezentačných dresov Anglicka nie je zďaleka prvým prípadom. Predchádzajúce červené dresy, ktoré futbalisti Albionu nosili napríklad aj na Majstrovstvách sveta 2010 boli predstavené počas koncertu anglickej rokovej skupiny Kasabian v Paríži, kedy mal nový červený dres na sebe oblečený spevák Tom Meighan. Pre zaujímavosť, tento fakt bol spomenutý vôbec v prvom článku na tomto blogu.

Na margo Hayovej prezentácie sa vyjadril aj výkonný riaditeľ marketingu spoločnosti Umbro Trevor Cairns: „David je stelesnením odvahy a hrdosti, takže je ideálnym reprezentantom Anglicka v zahraničí. Reprezentovať svoju krajinu doma alebo na cestách je jedným z najväčších ocenení pre športovcov. Rivalita medzi Anglickom a Nemeckom trvá už niekoľko rokov, takže Hamburg je ideálnym miestom na predstavenie nových anglických náhradných dresov.“

V Anglicku samozrejme veria, že ich futbalisti nedosiahnu v nových náhradných dresoch podobné výsledky ako samotný boxer Haye, ktorý súboj o titul šampióna WBA v Hamburgu s Ukrajincom Vladimírom Kličkom jednoznačne prehral na body. Sklamal tak určite aj spomínaného riaditeľa Trevora Cairnsa, ktorý sa ešte pred súbojom vyjadril: „V Hamburgu bude množstvo Kličkových fanúšikov, Haye ale bude tým, kto bude bojovať za anglické farby.“

Nové náhradné dresy Anglicka sú v tmavomodrej farbe, ktorá je ako náhradná zvolená pre toto reprezentačné mužstvo vôbec po prvýkrát. Doteraz bola najmä súčasťou hlavných dresov, na ktorých sa premiérovo objavila v roku 1930 a z nedávnej minulosti si ju pamätáme najmä ako farbu trenírok, ktoré anglickí reprezentanti nosia k bielym tričkám a bielym štulpniam. Inšpiráciou pre túto farbu sa okrem iného stali aj staré anglické pasy, ktoré boli práve v tmavomodrej.

Na tmavomodrých tričkách je viditeľný najmä belasý golierik, pod ktorým sa na ľavej strane nachádza znak anglickej Futbalovej asociácie a na opačnej strane biele logo spoločnosti Umbro. Tmavomodré tričká sú doplnené belasými trenírkami a tmavomodrými štulpňami s belasým pruhom vo vrchnej časti. Belaso-tmavomodrá farebná kombinácia už bola viditeľná na dresoch Anglicka koncom 80. rokov, no nikdy v histórií nebola primárnou farbou tmavomodrá.

Náhradný dres Anglicka z rokov 1987 - 1990.
Náhradný dres Anglicka z rokov 1987 - 1990.

Hráčske dresy v netradičnej farebnej kombinácií doplnili o deň neskôr brankárske, ktoré sú pre zmenu netradičné svojim dizajnom. Svetlozelené dresy sú v prednej časti a na rukávoch pokryté krížikmi v rôznych farebných odtieňoch. Krížiky sú odkazom na kríž sv. Juraja, ktorý tvorí základ anglickej štátnej vlajky a tento vzor bol použitý aj na hlavných hráčskych dresoch, o ktorých vás Svet dresov informoval ešte v priebehu septembra minulého roka.

Za dizajnom nových brankárskych dresov stojí uznávaný a inovatívny anglický dizajnér Peter Saville. Ten zladil do svetlozelených odtieňov ešte aj znak anglickej Futbalovej asociácie, ktorý tak bude na dresoch anglických brankárov skutočne v zvláštnom farebnom prevedení, keďže ešte aj na nových tmavomodrých hráčskych dresoch mu bol ponechaný pôvodný farebný vzhľad s modrými levmi a červenými ružami.

Hráčske i brankárske dresy sú vyrobené pomocou najnovších technológií s využitím špeciálnej bavlnenej tkaniny kombinovanej s polyestrom. Tieto inovatívne technológie britskej spoločnosti Umbro, ktorá pôsobí na trhu už neuveriteľných 87 rokov by mali napomáhať anglickým reprezentantom k čo najlepším výkonom pri najväčšom pohodlí. Anglickí brankári budú kombinovať svetlozelené tričká so svetlozelenými trenírkami a bielymi štulpňami.

Nové anglické dresy sa začnú oficiálne predávať 10. augusta, no už teraz si je ich možné predobjednať vo viacerých internetových obchodoch. V akcii by mali byť viditeľné ešte počas prebiehajúcej kvalifikácie na EURO 2012 a v prípade postupu anglickej reprezentácie aj na samotnom šampionáte, ktorý sa uskutoční v Poľsku a na Ukrajine.

2 komentáre k príspevku “Náhradné dresy Anglicka 2011/2012

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok