Hlavné dresy Athletica Bilbao 2011/2012

2011/2012 Primera Division Umbro
Autor: Myso

Začiatkom augusta predstavil svoje nové hlavné dresy pre sezónu 2011/2012 aj španielsky klub Athletic Bilbao. Osemnásobného španielskeho majstra bude aj v novom ročníku obliekať britská spoločnosť Umbro.

K červeno-bielej farebnej kombinácií dresov Athletica Bilbao sa viaže zaujímavá história. Po vzniku na konci 19. storočia začali hrávať hráči klubu v čisto bielych dresoch, ktoré neskôr nahradili bielo-modré. V roku 1909 trávil mladý študent Juan Elorduy vianočné sviatky v Londýne a pri tejto príležitosti bol požiadaný predstaviteľmi klubu, aby kúpil 25 nových bielo-modrých dresov. V tom čase ale bolo nemožné zohnať taký počet dresov v požadovanej farebnej kombinácií. Elorduy si ale všimol, že miestny klub FC Southampton má klubové farby zhodné s farbami mesta Bilbao. Kúpil rovno 50 bielo-červených dresov, červená nahradila modrú a stala sa tak novou klubovou farbou. 25 nových dresov používali hráči Bilbaa už od sezóny 1910/1911, zvyšná polovica bola poslaná do Madridu, kde pôsobil mládežnícky výber Athletica Bilbao – predchodca dnešného Atlética Madrid. Zaujímavosťou je, že jediným tímom, ktorý v Španielsku dovtedy nosil bielo-červené dresy bol Sporting de Gijón založený v roku 1905.

Späť k súčasnosti. Nové hlavné dresy majú originálne riešený výstrih, ktorý v sebe kombinuje prvky z dresov, ktoré Bilbao nosilo v minulom storočí i nedávnej minulosti. Na hrudi sa v pravej časti nachádza bielo-čierne logo spoločnosti Umbro, oproti ktorému nájdeme znak baskického klubu. Uprostred je umiestnené logo ropnej spoločnosti Petronor, ktorá je už tretí rok partnerom klubu a ročne prispieva do jeho rozpočtu vyše dvomi miliónmi eur (pre zaujímavosť: táto suma by pokryla celosezónny rozpočet väčšiny corgoňligových tímov). Biele pruhy sú prerušené na rukávoch a pleciach, ktoré sú čisto červené. Na pravom pleci budú nosiť hráči Bilbaa počas zápasov Primera Division logo LFP, na ľavom rukáve sa nachádza červeno-biely dubový list, ktorý je symbolom provincie Vizcaya (baskicky Bizkaia), v ktorej leží mesto Bilbao.

Červeno-biele tričká sú doplnené čiernymi trenírkami s jemnými červenými detailmi. V ich ľavej časti sa nachádza biele logo Umbro, vpravo sú potom umiestnené čísla hráčov spoločne s klubovým znakom. Červené štulpne zaujmú dvojicou hrubých horizontálnych pruhov v bielej farbe, medzi ktorými sa nachádza logo spoločnosti Umbro. Rovnaký dizajn majú aj fialovo-šedé štulpne určené pre brankárov. Tí budú chytať v šedých dresoch doplnených fialovými detailmi. Pod okrúhlym výstrihom sa nachádza logo výrobcu dresov a klubový znak. Logo partnera Petronor je v súlade s klubovými farbami bielo-červené. K logu partnera sa viaže aj ďalšia zaujímavosť. Nápis Petronor je umiestnený len na mužských dresoch, tie ženské majú aj na hrudi dubový list spoločne s názvom provincie Bizkaia.

Athletic Bilbao získal svoj posledný ligový titul v roku 1984. V rovnakom roku sa hráči baskického klubu tešili posledný krát aj zo zisku Španielskeho pohára. K tomu mali blízko v roku 2009, no vo finále podľahli Barcelone 1:4. O náhradných dresoch klubu, ktoré sú v baskických farbách, si môžete prečítať viac v článku z apríla.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok