Hlavné dresy Dánska pre EURO 2012

2012/2013 Adidas EURO 2012
Autor: Myso

Minulý týždeň využil na predstavenie svojich nových dresov aj ďalší účastník záverečného turnaja EURO 2012. Reprezentácia Dánska sa na majstrovstvách Európy predstaví opäť po ôsmich rokoch. Rovnako, ako na posledných majstrovstvách sveta, bude Dánov obliekať nemecká spoločnosť Adidas.

Hlavným motívom pre nové dresy sa stalo dvadsiate výročie historického triumfu “Dánskeho dynamitu” na majstrovstvách Európy 1992 vo Švédsku. Vtedajšie dresy, ktoré Dánom dodala domáca spoločnosť Hummel, patria v krajine medzi veľmi populárne a stali sa hlavnou inšpiráciou nemeckých dizajnérov pre nové dresy určené na roky 2012 a 2013. Adidas zvolil pre Dánsko tradičnú kombináciu červených tričiek, bielych trenírok a červených štulpní.

Podobnosť z rokom 1992 je viditeľná najmä na bielom golieriku, ktorý je lemovaný tenkými čiernymi prúžkami. Pôvodný dizajn dresov kopírujú aj biele plecia, tie sú tentoraz doplnené o trojicu čiernych pruhov charakteristických pre nemeckého výrobcu. Konce rukávov tričiek z 90. rokov boli pokryté bielymi prúžkami, tie sú na nových dresoch prítomné v tmavočervenej farbe a vytvárajú zaujímavý vzor na celej prednej strane tričiek. Kozmetickou úpravou prešlo logo národnej futbalovej únie, ktoré je umiestnené vľavo pod výstrihom.

Dresy Dánska z ME 1992

Spomienka na najväčší úspech dánskeho reprezentačného tímu nie je viditeľná len na dizajnoch nových dresov ale aj vo vnútri výstrihu červených tričiek. Na ňom je opäť použitý populárny vzor s tmavočervených prúžkov doplnený nápismi „Dansk Boldspil Union“ (názov Dánskej futbalovej únie v dánčine) a „20th Anniversary“ (20. výročie triumfu), spolu s rokmi 1992 a 2012 (roky označujúce rok triumfu na ME vo Švédsku a rok, v ktorom sa konajú ME v Poľsku a na Ukrajine) a grafickými prvkami prebratými zo znaku DBU.

Dánsko patrí medzi pravidelných účastníkov záverečných turnajov majstrovstiev Európy, veď za posledných 30 rokov chýbalo na turnaji len raz – práve pred štyrmi rokmi v Rakúsku a Švajčiarsku. Okrem spomínaného úspechu z roku 1992, skončili Dáni vo Francúzsku 1984 na treťom mieste a cení sa aj štvrtá priečka zo Španielska 1964.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok