Dresy EURO 2012 obsahujú nebezpečné chemikálie

EURO 2012 Zaujímavosti
Autor: Myso

Európske spotrebiteľské združenia zistili, že futbalové dresy reprezentácií pre turnaj EURO 2012 obsahujú toxické látky, vrátane ortuti. Spotrebiteľské asociácie si posvietili  na dresy deviatich tímov – Francúzska, Holandska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Ruska, Španielska, Talianska a Ukrajiny. Tieto tímy obliekajú najväčší dodávatelia futbalového výstroja na svete – americká spoločnosť Nike a nemecké firmy Adidas a Puma. Vo všetkých prípadoch boli výsledky znepokojujúce, keďže chemické zloženie nezodpovedalo stanoveným normám.

Francúzske, nemecké, ruské, španielske, talianske a ukrajinské dresy obsahujú ortuť. V prípade oblečenia nemeckej a španielskej reprezentácie, ktoré oblieka Adidas, úroveň dokonca presahovala maximálne povolené množstvo určené pre výrobky pre deti, pričom fanúšikovské dresy sa predávajú aj v detských veľkostiach. Nike má zase problémy s niklom, ktorého nadmerné hodnoty boli zistené pri dresoch Holandska a Portugalska. Poľské dresy pre zmenu obsahujú nadmerné množstvo organotínu, čo je chemická zlúčenina používaná na prevenciu pachu potu a môže byť nebezpečná pre ľudský nervový systém.

„Fanúšikovia zaplatia za dresy svojich obľúbených tímov aj 90 eur, za ktoré by mali dostať kvalitný a bezpečný produkt. Je nevysvetliteľné, že vo výrobkoch určených širokej skupine spotrebiteľov sa vyskytujú ťažké kovy,“ povedala Monique Goyensová, riaditeľka Európskeho združenia na ochranu práv spotrebiteľov (BEUC). K výsledkom testov sa vyjadril aj Martin Besieux z organizácie Greenpeace: „Tento prieskum je len ďalším varovaním pre módny priemysel, ktorý musí zmeniť svoje výrobné procesy a odstrániť z nich všetky nebezpečné chemikálie.“

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok