Dresy ŠK Slovan Bratislava 2012/2013

2012/2013 Adidas Corgoň liga
Autor: Myso

Šesťnásobný slovenský majster ŠK Slovan Bratislava dnes na oficiálnej tlačovej konferencii predstavil svoje nové dresy pre prebiehajúcu sezónu 2012/13. Výrobcom dresov je nemecká spoločnosť Adidas a belasí sú prvým slovenským klubom, ktorému boli dresy špeciálne ušité na mieru.

Hlavné dresy sú v tradičnej klubovej farbe, pričom tvorcovia kládli dôraz na jej odtieň, ktorý je oproti posledným dresom výrazne sýtejší a viac zladený s belasou na klubovom znaku. Belasú dopĺňa biela, v ktorej sú tradičné tri pruhy charakteristické pre nemeckého výrobcu, zakončenia rukávov, či bočné výrezy. Biely okrúhly výstrih je doplnený belasým prúžkom, ktorý je umiestnený po celom obvode krku okrem prednej časti. Vpravo pod výstrihom sa nachádza biele logo spoločnosti Adidas, oproti ktorému je umiestnený vyšívaný klubový znak, ktorého prevedenie je opäť bez troch žltých hviezdičiek.

„Pri vytváraní dresov sme kládli veľký dôraz na klubové farby. Domáca sada je v belasých farbách, pričom sme pozorne vyberali správny odtieň. Ako je známe, práve belasá je tradičným znakom Slovana a našou snahou bolo, aby sa fanúšikovia stotožnili s novými dresmi. Doplnky – vyšívaný nápis Slovan Bratislava na zadnej strane dresu ako aj pásiky pri krku a po bokoch vhodne dopĺňajú celkový vzhľad a sú taktiež ladené v klubových farbách,“ povedal o vývoji dresov PR manažér Slovana Bratislava Tomáš Straka.

Na hrudi je umiestnené oranžovo-čierne logo spoločnosti Niké, ktorá je od minulej sezóny generálnym partnerom klubu. Ľavý rukáv zdobí logo našej najvyššej súťaže, na tom pravom sa nachádza logo partnera Elgas, ktorému robia belasí reklamu od začiatku sezóny 2012/13. Na zadnej strane zaujme vyšívaný biely nápis Slovan Bratislava, pod ktorým sa nachádzajú menovky a čísla. Pre tie bol zvolený špeciálny font, pričom mená hráčov sú písané s veľkým začiatočným písmenom. Pod číslami sa nachádza logo dlhoročného partnera petržalskej Artmedie a neskôr aj bratislavského Slovana, spoločnosti Grafobal.

Belasé trenírky majú po bokoch umiestnené tradičné tri pruhy v bielej farbe, vpravo sa nachádza klubový znak, ktorý na opačnej strane dopĺňajú čísla hráčov. Logo spoločnosti Adidas je umiestnené na ľavej zadnej strane, tak ako to je aj v prípade svetových veľkoklubov či popredných reprezentácií. Belasé štulpne majú vo vrchnej časti umiestnenú trojicu bielych prúžkov, prednú stranu vypĺňa nápis SKSB predstavujúci skratku klubu, vzadu sa potom nachádza logo nemeckého dodávateľa.

K novým dresom povedal pár slov generálny manažér ŠK Slovan Petr Kašpar: „Dresy patria k tým najkvalitnejším, aké sa momentálne vyrábajú. Použité materiály sú totožné s dresmi Bayernu Mníchov alebo ďalších špičkových európskych mužstiev. Ide o naozaj veľmi peknú sadu a radi by sme v týchto dresoch na konci sezóny oslavovali titul. Naša spolupráca so spoločnosťou Adidas funguje už dlhší čas a po dobrých výsledkoch nám ponúkli možnosť spolupodieľať sa na nových dresoch. My sme ju s radosťou využili a veríme, že s našimi novými dresmi sa stotožnia aj naši fanúšikovia.“

Pri návrhu náhradných dresov, ktoré budú Slovanisti využívať hlavne na ihriskách súperov proti belasým protivníkom, bolo zámerom skĺbiť eleganciu a štýl, no zároveň vytvoriť dresy s dostatočným kontrastom oproti hlavným belasým. Výsledkom je napokon kombinácia tmavomodrej so zlatou, ktorá má odzrkadľovať tradície najúspešnejšieho slovenského klubu i Bratislavy ako bývalého korunovačného mesta.

Náhradné tmavomodré dresy majú kombinovaný okrúhly výstrih, na ktorom je vo väčšom pomere zastúpená zlatá farba. Na prednej strane je viditeľných šesť vertikálnych zlatých prúžkov. Hoci sa jedná pravdepodobne len o milú náhodu, mohli by symbolizovať poltucet získaných titulov v novodobej histórií slovenskej ligy. V zlatej farbe je prevedené aj logo spoločnosti Adidas, podobne ako trojica prúžkov na rukávoch.

PR manažér bratislavského klubu Tomáš Straka sa vyjadril aj k náhradným dresom: „Druhá sada bude slúžiť najmä na zápasy hrané na ihriskách súperov. Pri nich sme vsadili na eleganciu a štýl. Kombinácia farieb je tmavomodrá a zlatá. Farby odzrkadľujú históriu nášho klubu ako najúspešnejšieho na Slovensku a tiež jediného klubu v Československu, ktorý získal európsku trofej.“

Čo sa týka sponzorov, ich umiestnenie je zhodné s belasými dresmi – na hrudi nájdeme logo stávkovej spoločnosti Niké, na pravom rukáve emblém spoločnosti pre distribúciu elektrickej energie a zemného plynu Elgas a vzadu pod číslami opäť nechýba logo výrobcu obalov a polygrafických výrobkov Grafobal, ktoré je na náhradných dresoch ale v bielom prevedení.

Tmavomodré tričká budú mať Slovanisti doplnené tmavomodrými trenírkami, na ktorých opäť nechýba trojica zlatých prúžkov po bokoch, či klubový znak umiestnený vpravo. Tmavomodré štulpne sú okrem tradičných pruhov vo vrchnej časti doplnené aj ďalšími siedmimi horizontálnymi zlatými prúžkami. Medzi tretím a štvrtým z nich sa opäť nachádza nápis predstavujúci skratku klubu SKSB.

K novým dresom sa vyjadril aj kapitán belasých Igor Žofčák: „Pre hráčov je dôležité, aby boli čo najľahšie a aby dobre priliehali na telo. Tieto atribúty spĺňajú na sto percent a sme s nimi veľmi spokojní. Mali sme už možnosť si ich vyskúšať a všetkým v kabíne sa veľmi páčia.“ Deväťnásobného slovenského reprezentanta doplnil country manažér nemeckej spoločnosti Zsolt Lengyel: „Novú kolekciu pre Slovan Bratislava sme spolu so zástupcami klubu vyvíjali počas posledného roka a sme veľmi hrdí na to, že môžeme spolupracovať práve s takým klubom, akým je Slovan Bratislava.“

Slovanisti poňali predstavovanie týchto na slovenské pomery revolučných dresov skutočne zodpovedne a natočili k nim aj pôsobivé video, ktoré predstavuje úspešnú históriu klubu, hlavné mesto Slovenska a nechýbajú ani vyjadrenia hráčov. Nové dresy Slovana budú v predaji od 16. augusta, kedy sa od 18:00 do 19:30 uskutoční v priestoroch Polus City Centra aj autogramiáda obrancov Nicolasa Gorozita a Lukáša Pauscheka. Darčekom pre fanúšikov, ktorí si v ten deň zakúpia nové slovanistické dresy, bude vstupenka na domáce stretnutie proti Senici, v ktorom zažijú belasé dresy svoju zápasovú premiéru.

Brankári chytajú v katalógových modeloch. Žltý nájdeme pod označením Mundial 12, zelený nesie pre zmenu názov Freno 12.

Slovan obsadil v poslednom ročníku Corgoň ligy tretie miesto a nedokázal tak obhájiť majstrovský titul z ročníka 2010/2011. Šesťnásobný slovenský majster už ukončil svoje pôsobenie v Európskej lige UEFA, keď po dvoch remízach vypadol s maďarským Videotonom Székesfehérvár.

Alternatívne kombinácie:

Biele dresy z minulej sezóny (4. kolo, Trnava - Slovan).
Biele dresy z minulej sezóny (4. kolo, Trnava – Slovan).
Som veľmi rád, že sme sa po reprezentačných dresoch dočkali niečoho podobného už aj pri niektorom zo slovenských klubov. Nové dresy Slovana sú skutočne na špičkovej európskej úrovni a v našej lige nemajú konkurenciu, čím mám maximálne hodnotenie pre tento ročník Corgoň ligy vyčerpané ;-). Stále mi chýbajú hviezdičky nad klubovým znakom, logo Niké by som možno riešil inak (hoci by stratilo na svojej výraznosti) a náhradná kombinácia tmavomodrej a zlatej možno nie je práve najšťastnejším riešením napr. vzhľadom na belaso-tmavomodrú kombináciu Nitry. Ale to akým spôsobom poňal manažment bratislavského klubu spoluprácu pri výrobe nových dresov, či ich prezentáciu, je naozaj obdivuhodné a zostáva len dúfať, že sa bratislavským klubom v budúcnosti inšpirujú aj ďalšie slovenské celky.

Ako sa vám páčia dresy Slovana pre sezónu 2012/2013?

Tip: Vyjadrite sa k dresom Slovana v diskusii!

Zdroj fotografií: skslovan.com (M. Gasidlo)

24 komentárov k príspevku “Dresy ŠK Slovan Bratislava 2012/2013

    1. Áno, ale keď niekedy pred piatimi-šiestimi rokmi predstavovali toto: http://tinyurl.com/8jb5vyu tak tam bolo aj vysvetlené, že najväčšia hviezda je za zisk PVP a menšie za tituly v spoločnej a samostatnej súťaži, alebo tak nejako, nepamätám si to už presne. A dodnes to logo používajú, na oficiálnej stránke, vo fotogalériách, na rôznych propagačných materiáloch, tak za to tá poznámka, že by malo patriť aj na dresy…

  1. Súhlasím prakticky so všetkým čo je napísané v článku. Nádherné dresy, ktoré nemajú na Slovensku konkurenciu. Keď si pomyslím, že náš majster nosí 3 roky staré dresy, tak je to smutné. Tiež som sa zamýšľal nad tým, čo budú robiť v Nitre a pravdepodobne sa objavia opäť biele dresy, ktoré sú ale tiež pekné. Skvelé je, že logo je na drese vyšité, rovnako nápis, znak klubu na trenírkach a skratka na štulpniach. Možno sa mi veľmi nepáči ani font mien, ani čísel, ale nie je to najhoršie. Logo Niké musí byť oranžové, ale viac mi vadí ten Elgas. Každopádne 5* dresy a ako si ty vravel, že si si ich už minul, ja možno ešte jedny mám.

    A to s ostatnými celkami. Asi aj im by musel najskôr výrobca niečo také ponúknuť. Ale opakujem sa, je to hanba, že náš majster si nevie vybaviť ani zelenú fajku na nejakom novom modele od Nike. Rovnako ako Dukla hrajúca v dresoch, ktoré už ani nie sú v ponuke (aj keď zase má ich “len” druhý rok). Snáď aj nám dá Adidas podobnú ponuku, alebo aspoň nejaký nový model dresov čo najskôr.

    1. Tak v Nitre podľa mňa Slovan nastúpi tmavomodrý, akurát domáci si dajú biele trenírky, namiesto tmavomodrých… ale s týmto sa proste neviem stotožniť, aby sa domáci tím prispôsoboval hosťom. Takže kluby by si nemali voliť kombinácie štýlom: vyberme niečo veľmi kontrastné k našim prvým dresom a hotovo… Malo by to byť štýlom: OK, kde nemôžeme nastúpiť v našich hlavných dresoch? Aha tu, tu a tu, aké majú tie tímy klubové farby a hľadať niečo, čo bude proste odlišné. V našej 12-člennej lige s tým naozaj nemôže byť problém a Slovan zvolil vlastne dva odtiene modrej – belasú a tmavomodrú. To je ako keby si Žilina vybrala svetložlté a tmavožlté dresy, proste podľa mňa slabý kontrast.

      1. Tak zase modrá je predsa len kontrastnejšia farba ako žltá…. tmavožltá farba snáď ani neexistuje… Ale máš pravdu, človek by čakal nejaký úplne iný dres.

      2. To je skôr svetlooranžová 😀 Jednoducho karamelová… Tmavožltá farba je dosť hnusná, keď si tak v PS pozerám 😀

    1. Akurát som to sem išiel písať 😀 Ani jeden z dresov Slovana nie je úplne originál. Oba dresy samozrejme majú vlastnú farebnú kombináciu, vyšitý znak aj názov, font a všetky tie základné veci, ale Adidas tieto 2 modely využíva presne pre takéto menšie kluby a robí z nich originálne. Preto nie sú ani v katalógu. Každopádne je to ale vždy lepšie ako keby to bol katalógový dres s nálepkou znaku Slovana 🙂

      1. tak to je jasné, ale aj prezentácia bola na naše pomery veľmi dobrá, jediná chybička že mohli predstaviť aj brankársky dres

      2. No ten je obyčajný Adidas, dokonca s iným fontom ako hráčske dresy :/ Minimálne ten, v ktorom hrá Slovan proti Senici…

  2. Nesuhlasim velmy v tomto smere. Lebo ked si všimnete tak Sunderland nema znak adidas na trenkach zo zadu resp. hostovske maju domace nemaju osobne tomu velmi nechapem prečo to takto spravili ale ok. Na štucnach nema nič co by s klubom suviselo. Na drese Sunderlandu je dole napisana technologia Formation na drese Slovana ClimaCool. Ale každopadne take dresy ako ma slovan nikto momentalne nema ! Myslim ze z dresu robia original prave take detaily ako je napr. vyšity nazov zozadu na krku alebo skratka klubu na štucniach.

    1. Presne tak, tých podobných prvkov ako výstrih, prúžky alebo boky sa dá nájsť na viacerých dresoch. Ale určite žiadny klub nebude mať vyšité nápisy Slovan Bratislava, prípadne SKSB a myslím si, že sa ani nedočkáme iných dresov v takejto farebnej kombinácií.

  3. Toto je dobre niké bude jednoznačne americka športova značka :D. Slovan je jediny klub ktoremu dresy vyrobili 2 spoločnosti :DD

  4. A Myso všimol som si že v článku niesu brankárske dresy asi preto lebo neboli vtedy prestavené. Ale teraz už sú ale to ty určite vieš 🙂 Neviem či čakáš na lepšie fotky ale mohol by si ich tam pridať. To je len môj taký tip :D.

    1. Díky za tip, viem že Putnocký chytá vo voľákom žltom 🙂 Určite to sem ešte doplním, sezóna je aj tak v podstate ešte len na začiatku…

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok