Dresy FC Spartak Trnava 2012/2013

2012/2013 Adidas Corgoň liga Givova
Autor: Myso

Jesenná časť futbalovej Corgoň ligy sa pomaly chýli ku koncu. Svet dresov vám v súhrnnom článku priniesol všetky dôležité informácie o dresoch našich najlepších klubov, no stále chýba niekoľko tých podrobnejších s viacerými zaujímavosťami, či obrázkami. Dnes z corgoňligových restov ubudne vďaka článku o dresoch trnavského Spartaka.

Adidas
Trnavčanov od začiatku októbra oblieka spoločnosť Adidas. V jej dresoch sa prvé mužstvo Bílych Andelov predstavilo po prvýkrát v stretnutí v Prešove. Spoločnosť Mirupo šport DMD dodala futbalistom Trnavy ako hlavné tradičné pruhované dresy v červeno-čiernej kombinácií. Ich dizajn, ktorý figuruje v katalógu nemeckého výrobcu pod názvom Stricon, je veľmi dobre známy viacerým slovenským priaznivcom, keďže v iných farebných kombináciách sa v ňom v minulosti objavili aj futbalisti Slovana, Prešova, Dunajskej Stredy, či Myjavy.

Hruď pruhovaných tričiek zdobí biele logo partnera klubu ŽOS Trnava. Klubový znak sa nachádza tradične na ľavej strane, emblém spoločnosti Adidas je umiestnený vpravo o niečo vyššie. Tradičný symbol trnavského klubu je umiestnený aj na zadnej strane dresov nad menovkami. Miesto pod číslami vypĺňa logo ďalšieho partnera Trnavčanov, ktorým je letecká spoločnosť Danube Wings. K pruhovaným dresom nosia trnavskí futbalisti čierne trenírky a čierne štulpne s bielymi prúžkami.

Náhradné trnavské dresy sú biele, doplnené červenými prvkami. V aktuálnom katalógu nemeckého výrobcu ich nájdeme pod názvom Tabela II. Dresy sú charakteristické trochu netradičným ukončením trojice pruhov, ktoré siahajú od výstrihu len po plecia. Aj na náhradných dresoch Spartaka sa na hrudi nachádza logo spoločnosti ŽOS Trnava, ktoré je tento krát zladené do tradičných klubových farieb. Klubový znak je prítomný na prednej i zadnej strane, rovnako ako aj na bielych trenírkach.

Spolupráca trnavského klubu s nemeckým výrobcom sa rodila niekoľko mesiacov, čo na októbrovej tlačovej konferencii uviedol aj športový riaditeľ klubu Stanislav Adamec: „Rokovania o spolupráci trvali už niekoľko mesiacov, samozrejme, zmluva sa finalizovala, preto prišlo k jej podpisu až od 1. októbra. Adidas je špičková svetová značka, sme radi, že táto športová značka bude obliekať aj náš klub.“ Jeho slová doplnil Jozef Michálek zo spoločnosti Mirupo šport DMD: „Pre klub dodávame nielen zápasové dresy, ale i vychádzkové a tréningové oblečenie, obuv, či zimnú kolekciu. Postupne chceme okrem A-tímu a juniorky obliecť aj celú mládež,“

Okrem hráčov dostali samozrejme nové oblečenie aj brankári. Tí sa predstavujú v zlato-čiernej verzii dresu Adidas Condivo 12. Logo partnera ŽOS je v prípade oblečenia gólmanov v čiernej farbe, emblém spoločnosti Adidas ako aj charakteristické tri pruhy sú pre zmenu biele. Trenírky a štulpne sú vo väčšine zápasov zhodné s bielymi, ktoré nosia hráči väčšinou na ihriskách súperov.

Alternatívne kombinácie

Pruhované dresy s bielymi trenírkami (Myjava - Trnava, 14. kolo)
Pruhované dresy s bielymi trenírkami (Myjava – Trnava, 14. kolo)
Žltý brankársky dres (20. kolo, Trnava - Nitra)
Žltý brankársky dres (20. kolo, Trnava – Nitra)
Biele dresy s červenými trenírkami a štulpňami (29. kolo, Ružomberok - Trnava)
Biele dresy s červenými trenírkami a štulpňami (29. kolo, Ružomberok – Trnava)

Givova
Významnú časť sezóny vrátane účinkovania v Európskej lige UEFA odohrali futbalisti Trnavy v dresoch Givova. Talianska spoločnosť obliekala červeno-čiernych už od sezóny 2010/11. Doma sa trnavskí futbalisti predstavovali najčastejšie v tradičných pruhovaných dresoch doplnených výrazným bielym golierikom. Zaujímavosťou je, že oproti súčasným dresom Adidas boli na nich logá partnerov umiestnené presne opačne – prednú časť vypĺňalo biele logo Danube Wings, vzadu pod číslami bol pre zmenu emblém ŽOS.

Aj trnavské dresy zo začiatku sezóny mali na zadnej strane umiestnený vo vrchnej časti klubový znak. Čierne rukávy vypĺňali výrazné biele emblémy talianskeho výrobcu, ten na ľavej strane bol prekrytý logom našej najvyššej súťaže. Logo Givova sa nachádzalo aj na bokoch čiernych trenírok, na ktorých taktiež nechýbal klubový znak, prednú stranu čiernych štulpní vypĺňali biele nápisy Givova.

Vzhľadom na rozbehnuté rokovania s nemeckým Adidasom bola celkom zaujímavou zmena náhradných dresov, ktorá prišla pred odvetným zápasom 2. predkola EL UEFA na pôde írskeho Sligo Rovers. Aj biele oblečenie trnavského klubu dostalo nádych retra s výrazným golierikom, ktorý bol v tomto prípade v čiernej farbe. K novým bielym dresom používali futbalisti Spartaka naďalej biele trenírky s červeným pruhom na ľavej a čiernym na pravej strane, ktoré nosili aj v predchádzajúcich dvoch ročníkoch.

Podobne ako pri hráčskych pruhovaných dresoch, aj v prípade brankárskych platí, že v nich trnavskí gólmani chytali už aj v predchádzajúcich ročníkoch. Martin Raška i Miroslav Filipko si v sezóne 2012/13 zachytali v čierno-bielej verzii dresu Givova Ares, ktorý mali doplnený čiernymi trenírkami a čiernymi štulpňami.

Spartak Trnava pridal v minulej sezóne k dvom vicemajstrovským pozíciám z 90. rokov aj tretiu, keď za majstrovskou Žilinou zaostal o dva body. Druhé miesto zabezpečilo “bílym andelom” účasť v 2. predkole EL UEFA, v ktorom si poradili s írskym Sligo Rovers, no následne vypadli s rumunskou Steauou Bukurešť. V aktuálnej sezóne Corgoň ligy patrí Trnavčanom posledná priečka, keď z osemnástich stretnutí dokázali naplno bodovať len v troch.

Je celkom zaujímavé, že tak ako rýchlo sa začala spolupráca talianskej spoločnosti Givova so slovenskými klubmi, tak prinajmenšom s rovnakou rýchlosťou sa aj pomaly končí. Dodávateľa z Apeninského polostrova už totiž v posledných mesiacoch stihli vymeniť v Košiciach, Trenčíne a naposledy aj v Trnave. Vo všetkých prípadoch pritom zmeny znamenali prechod k uznávanejším svetovým značkám. Trnavčania dostali na úvod katalógové dresy, na ktorých urobili na slovenské pomery zaujímavé doplnky, keď klubový znak našili na zadnú stranu tričiek, na čísla i trenírky. Do budúcnosti sa však aj pre trnavské dresy ráta s nekatalógovými dizajnmi a pokiaľ by sa v Spartaku rozhodli napodobniť Prešovčanov a využiť aspoň aplikáciu „mi Team,“ rozhodne by to určite oživilo našu “katalógovú” ligu. Na Slovan to tento rok samozrejme nestačí, ale aj vzhľadom na prevedenie dresov Givova hodnotím tohtoročné trnavské dresy štyrmi hviezdičkami.

Ako sa vám páčia dresy Trnavy pre sezónu 2012/13?

Tip: Vyjadrite sa k trnavským dresom v diskusii!

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok