Dresy USA k 100. výročiu založenia US Soccer

2013/2014 Nike Reprezentácie
Autor: Myso

Americká spoločnosť Nike predstavila v prvý marcový deň nové biele dresy americkej futbalovej reprezentácie. Tie sú venované 100. výročiu založenia Futbalovej federácie Spojených štátov amerických, ktorá vznikla 5. apríla 1913.

usa_uvod

Inšpiráciou pre nové dresy sa stalo oblečenie amerických futbalistov z roku 1916, v ktorom absolvovali proti Švédsku svoj prvý oficiálny zápas, keď v Štokholme zvíťazili 3:2. Vtedajšie biele dresy mali výrazné modré véčkové výstrihy doplnené veľkým americkým znakom na hrudi.

usa_biely_1916
Dresy USA z roku 1916.

usa_biely_predok

Tmavomodrý výstrih v tvare písmena „V“ je aj súčasťou nových amerických dresov. Na hrudi sa oproti zmenšenej kópii niekdajšieho amerického znaku nachádza tmavomodrý emblém spoločnosti Nike. Konce rukávov sú modré, v spodnej časti sa na bokoch nachádzajú trojuholníkové výrezy s tradičnými americkými symbolmi – červeno-bielymi pruhmi, resp. bielymi hviezdičkami na tmavomodrom pozadí.

usa_biely_bok_2

usa_biely_bok

Celkom zaujímavá symbolika je znázornená práve na použitom americkom znaku. Súčet červených a bielych pruhov je rovný trinástke a presne v rovnakom počte sú vo vrchnej časti na tmavomodrom pozadí zastúpené aj biele hviezdičky. Trinástka tak okrem počtu pôvodných kolónií, ktoré tvorili USA, symbolizuje navyše aj rok založenia národnej futbalovej federácie (1913), ale rovnako aj súčasnosť (2013).

usa_biely_znak

usa_biely_zadok

usa_biely_plece

K bielym tričkám budú nosiť americkí futbalisti, ale aj futbalistky, biele trenírky a biele štulpne. Špeciálny znak na hrudi majú členky ženskej reprezentácie doplnené dvojicou zlatých hviezdičiek za zisk titulov z MS. Súčasný znak americkej futbalovej asociácie sa na oficiálnych dresoch nachádza na vnútornej strane výstrihu.

usa_biely_hrac

Americkí futbalisti by sa mohli v nových dresoch predstaviť už 22. marca v stretnutí proti Kostarike. Futbalisti USA sa prebojovali už do štvrtej fázy americkej kvalifikácie o postup na MS 2014. V tabuľke im zatiaľ patrí posledná priečka, keď v jedinom svojom stretnutí prehrali v Hondurase 1:2.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok