Dresy Manchestru United 2015/2016

2015/2016 Adidas Premier League
Autor: Myso

Anglický Manchester United oficiálne predstavil svoje nové oblečenie pre sezónu 2015/16. Najväčšou zmenou je nový dodávateľ, keď americkú spoločnosť Nike vystriedal nemecký Adidas. Do dresov s tromi prúžkami sa Červení diabli oblečú opäť po 23 rokoch.

V posledný júlový deň uzreli svetlo sveta hlavné červené dresy, ktoré čerpajú inšpiráciu z 80. rokov minulého storočia. Prezentáciu sprevádzala kampaň Break Expectations. V rámci nej si hráči užili fotenie s trojzubcom, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou klubového znaku a pasuje aj k prezývke tímu – Červení diabli.

Tričká majú výrazný biely véčkový výstrih doplnený hrubším čiernym a tenším červeným prúžkom. Tradičné tri pruhy charakteristické pre spoločnosť Adidas sú podobne ako zakončenia rukávov biele. Na trenírkach sú farby opačne, podkladovú bielu dopĺňajú po bokoch červené prúžky.

K hlavným dresom boli predstavené aj oba varianty štulpní – čierne pre väčšinu stretnutí Premier League a biele pre súboje v Lige majstrov. Zhodným prvkom je červený vrch doplnený trojicou bielych prúžkov, obidve verzie majú takisto na prednej strane červeného diabla prevzatého z klubového znaku a na opačnej pre zmenu červené logo Adidas.

Náhradné dresy sú v bielej farbe a hráči United si ich po prvýkrát obliekli 14. augusta v stretnutí 2. kola Premier League v Birminghame proti domácej Aston Ville. O víťazný krst sa postaral v 29. minúte jediným gólom stretnutia belgický útočník Adnan Januzaj.

Biele tričká majú červený výstrih, ktorý je menej výrazný ako pri hlavných dresoch. Tradičné tri prúžky na pleciach sú taktiež červené a v rovnakom vzhľade pokračujú aj na čiernych trenírkach. K dispozícii sú aj biele štulpne, ktoré sú ale dizajnom odlišné od vyššie spomínaných – tentokrát sú tri prúžky na bielom pozadí a stred vypĺňa ešte ďalší pruh v kombinácii farieb červená – čierna – červená.

Veľkou novinkou sú tretie dresy, pre ktoré bola zvolená netradičná farebná kombinácia a takisto aj veľmi odvážny dizajn. Dresy boli uvedené v závere augusta so sloganom „Spark in the Night” – „Iskra v noci” a poprvýkrát v klubovej histórii sa na nich objavuje žiarivá oranžová farba. Tá je kontrastom k dominantnej čiernej, ktorá je prítomná na tričkách a z časti aj na trenírkach.

Práve trenírky majú veľmi netradičný vzhľad, ktorý by človek očakával skôr na dovolenkovom oblečení ako na futbalovom výstroji :-). Spodnú časť totiž vypĺňa farebný prechod oživený textúrou, akú sme mali možnosť vidieť na dresoch z dielne spoločnosti Adidas aj v závere 80. rokov. Farebný prechod do bielej vysvetľuje zostávajúca časť oblečenia, jedná sa už o tretiu verziu bielych štulpní, tentokrát kombinovanú s oranžovou.

Tradičnou farbou pre brankárov Manchestru United je zelená a nič na tomto fakte sa nezmení ani v sezóne 2015/16. Brankárske dresy sú charakteristické zaujímavým výstrihom, ktorý je okrúhly, ale zároveň predĺžený do tvaru písmena V. Okrem zeleného oblečenia budú gólmani Červených diablov strážiť svoje svätyne aj v žiarivej žltej.

Manchester obsadil v predchádzajúcom ročníku Premier League 4. priečku, ktorá mu po ročnej pauze zabezpečila účasť v pohárovej Európe. Zverenci holandského kormidelníka Luisa van Gaala si zahrajú skupinovú fázu Ligy majstrov, do ktorej sa prebojovali cez play-off po dvoch víťazstvách nad belgickým celkom Club Bruggy.

Poznámka: Článok bol na web doplnený v roku 2020.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok