Čo týždeň dal 3/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V treťom vydaní nášho týždenníka sa pristavíme pri kontroverzných dresoch severoírskeho Linfieldu, predstavíme si nového hráča na poli výrobcov futbalových dresov, pozrieme sa na kampaň #BlackLivesMatter v anglickej Premier League a zaspomíname si na Majstrovstvá Európy 1976 v Belehrade a double talianskeho Lazia Rím. Príjemné čítanie.


Kontroverzné dresy Linfieldu

Spoločnosť Umbro sa dištancovala od nových náhradných dresov Linfieldu, ktoré boli predstavené 11. júna. Fialovo-oranžové oblečenie v kombinácii s diagonálnym pruhom totiž mnohým pripomenulo vlajku UVF (Ulsterských dobrovoľníckych síl), čo je polovojenská severoírska skupina, ktorá vykonávala od roku 1966 ozbrojenú kampaň a dodnes je považovaná vo Veľkej Británií, Írsku a USA za teroristickú organizáciu. Britská spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že dresy vznikli na základe požiadavky samotného klubu a vopred sa ospravedlňuje, ak sa ich uvedením dopustila nejakého priestupku. Dresy zároveň nebudú propagované na žiadnych webstránkach spoločnosti, ani sociálnych sieťach. Pripomeňme, že menšiu kontroverziu naposledy vyvolali aj aktuálne dresy španielskej reprezentácie, na ktorých modrý vzor na červenom pozadí splýval do fialovej farby charakteristickej pre Druhú španielsku republiku.


Premiéra Castore pri Rangers

Na poli výrobcov futbalových dresov, ktorí obliekajú popredné svetové kluby pribudne v tomto roku nové meno. Škótsky Glasgow Rangers podpísal ešte v máji zmluvu s britskou spoločnosťou Castore, ktorá začne futbalistov z Ibrox Stadium obliekať už od nadchádzajúcej sezóny 2020/21. Tento týždeň boli predstavené jej prvé produkty a to konkrétne tréningové súpravy. Spoločnosť Castore bola založená len v roku 2016 liverpoolskymi bratmi Philom a Tomom Beahonovcami, ktorých cieľom je vybudovať zo značky uznávaného hráča na svetovom trhu. V najbližších 18 mesiacoch by mala podpísať kontrakty s ďalšími tromi až piatimi veľkými európskymi klubmi. Značka je známa výrobou športového oblečenia najmä pre tenistov a golfistov. Doposiaľ najznámejším športovcom, ktorý si oblieka jej produkty, je britský tenista Andy Murray.


#BlackLivesMatter v Premier League

Tento týždeň sa po pauze spôsobenej pandémiou vírusu Covid-19 opäť rozbehla aj anglická Premier League. Hneď v úvodných zápasoch sme si mohli všimnúť špeciálne upravené dresy, pomocou ktorých sa liga rozhodla vyjadriť podporu kampani #BlackLivesMatter, ktorá vznikla ešte v roku 2013 a opätovne nabrala na intenzite po smrti Georga Floyda v USA. Všetci hráči mali na dresoch namiesto svojich menoviek nápisy Black Lives Matter a logo Premier League na pravom rukáve bolo nahradené čiernym kruhom s rovnakým textom. Taktiež sa nezabudlo ani na podporu zdravotníkov v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Všetci hráči mali uprostred hrude umiestnené modré srdce s nápisom NHS. Ten predstavuje skratku Národnej zdravotnej služby, ktorá je označením verejne financovaného zdravotného systému vo Veľkej Británií.


Spomienka na Belehrad 76

Včera uplynulo presne 44 rokov od pamätného finálového stretnutia v Belehrade, v ktorom sa československí futbalisti stali jediný krát majstrami Európy. Šampionát si budeme pamätať najmä vďaka nezabudnuteľnému gólu Antonína Panenku, ktorého legendárny pokutový kop rozhodol finálový rozstrel so Západným Nemeckom. Záverečný turnaj bol ale zaujímavý aj z pohľadu dresov. Prvýkrát sa totiž na európskom šampionáte mužstvá predstavili v oblečení s ikonickými tromi pásikmi, ktoré neodmysliteľne patria k nemeckej spoločnosti Adidas. Zdolaní semifinalisti Holandsko a Juhoslávia ich mali dokonca aj na tričkách, naši reprezentanti len na trenírkach a štulpniach. Futbalistov Západného Nemecka podľa dostupných informácií v tom čase obliekala ďalšia nemecká spoločnosť Erima, ktorá však svoje logo pridala na dresy až v roku 1977. Emblémy výrobcov, či tradičné poznávacie prvky ako tri prúžky boli viditeľné už na záverečnom turnaji na MS 1974 v Západnom Nemecku a európsky šampionát v Belehrade tak len potvrdil nastupujúci trend, ktorý vo svetovom futbale pretrváva až do súčasnosti.

Obrázky dresov sú prevzaté zo stránky historicalkits.co.uk

***


20 rokov od double Lazia

Minulý týždeň sme si spoločne s Classic Football Shirts zaspomínali na dresy Chorvátska, tentokrát to bude talianske Lazio Rím. Tento rok uplynulo 20 rokov od zisku double, ktorým v roku 2000 klub parádne oslávil svoje 100. výročie založenia. Práve s ním súvisí fakt, že ročník 1999/00 odohrali futbalisti Lazia až v troch rôznych domácich dresoch! V lige hrávali v belasom oblečení s čiernym horizontálnym pruhom, ktorého dizajn si môžete pamätať aj z dresov českej reprezentácie alebo nášho Spartaku Trnava. V priebehu ročníka ho však nahradili bielymi dresmi vydanými k okrúhlemu výročiu. Biela bola symbolicky zvolená vzhľadom na vôbec prvé dresy Lazia v jeho histórii. V európskych súťažiach potom nastupovali v pruhovaných belaso-bielych dresoch, v ktorých získali aj Európsky superpohár 1999, keď dokázali ako víťaz PVP zdolať víťaza Ligy majstrov Manchester United. V tíme v tom čase pôsobilo viacero výrazných futbalových osobností ako Pavel Nedvěd, Diego Simeone, Marcelo Salas, Juan Sebastián Verón, či Siniša Mihajlović, trénerom bol známy Švéd Sven-Göran Eriksson. Lazio získalo svoj druhý a nateraz posledný taliansky titul, keď v lige nazbieralo o 1 bod viac ako vicemajstrovský Juventus Turín. Zo zisku domáceho pohára sa rímski futbalisti tešili po úspešnom finálovom dvojzápase proti Interu Miláno (2:1 doma, 0:0 vonku).

2 komentáre k príspevku “Čo týždeň dal 3/2020

  1. K dresom Lazia by som len doplnil, že výročné dresy k 120 rokom od založenia klubu sa túto sezónu inšpirovali práve tými spred 20 rokov.

    1. Áno, Macron to tam celkom odvážne okopčil 🙂 Určite to spomeniem aj v článku k dresom Lazia, mám v pláne podopĺňať do konca roka komplet sezónu 2019/20.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok