Čo týždeň dal 5/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

V piatom pokračovaní týždenníka si predstavíme špeciálne dresy Parmy, rozoberieme dôvody ukončenia spolupráce Fly Emirates s nemeckým Hamburgom, odhalíme, čo sa skrýva za novým logom islandskej reprezentácie a v galérií sa môžete tešiť aj na prehľad vybraných dresov predstavených za posledných sedem dní. Príjemné čítanie!


Antibakteriálne dresy Parmy

Talianska Parma odohrala minulú nedeľu zápas 28. kola Série A v špeciálnych dresoch z dielne domácej spoločnosti Errea. Dizajnovo sa jedná o úplne rovnaké oblečenie, aké používajú futbalisti trojnásobného víťaza Talianskeho pohára počas celej sezóny 2019/20. Rozdiel je ale v použitom materiáli, ktorý je podľa slov talianskeho dodávateľa pokrokový a chráni pred mikróbmi a baktériami. Podľa tlačovej správy sa jedná o výsledok dlhoročného výskumu v oblasti nanotechnológií, ktorý vyústil do vzniku štruktúry Ti-Energy. Tá udržuje vo vláknach samotných dresov nanočastice oxidu zinočnatého, ktorý má antibakteriálne vlastnosti a samotná látka je navyše navrhnutá tak, aby odpudzovala vodu. Nové dresy Parme veľa šťastia nepriniesli, keď na domácom trávniku prehrala s Interom Miláno 1:2. Zmiešané pocity zo zápasu musel mať aj slovenský reprezentant Juraj Kucka, ktorý síce asistoval Gervinhovi na otvárací gól stretnutia, no v 85. minúte bol vylúčený po druhej žltej karte.


Koniec spolupráce Hamburgu a Fly Emirates

Dubajská letecká spoločnosť Fly Emirates podľa informácií nemeckých médií ukončí spoluprácu s druholigovým tímom Hamburger SV. Dôvodom prerušenia sponzorskej zmluvy, ktorá mala pôvodne platiť až do roku 2022, je neúspešná snaha klubu vrátiť sa do najvyššej nemeckej súťaže. Z nej vypadol šesťnásobný nemecký majster ešte na konci ročníka 2017/18 a v posledných dvoch ročníkoch 2. Bundesligy obsadil vždy až štvrtú priečku. Postup pritom majú zaručené len prvé dve mužstvá a tretie v tabuľke hrá baráž. Fly Emirates je klubovým partnerom od roku 2006, treba však povedať, že v iných krajinách podporuje tímy, ktoré sú v domácich súťažiach kandidátmi na titul a pravidelne hrajú európske pohárové súťaže. Logo spoločnosti nosia v aktuálnej sezóne na dresoch hráči takých zvučných klubov ako Real Madrid, AC Miláno, Arsenal Londýn, či Benfica Lisabon.

Zdá sa, že tieto dresy budú nateraz poslednými, na ktorých mal Hamburg logo leteckej spoločnosti Fly Emirates.

Island má nové logo aj dresy

Tento týždeň sa skončilo dlhoročné partnerstvo Islandskej futbalovej asociácie (KSÍ) s talianskou spoločnosťou Erreà. Islandskí futbalisti budú hrávať v nasledujúcom období v oblečení značky Puma, na ktorom budú mať aj nový znak. Posledných 25 rokov nosili na dresoch modré písmená KSÍ doplnené futbalovou loptou, nový emblém symbolizuje základné islandské hodnoty a esenciu tímového ducha. Logo sa skladá zo štyroch tvárí ochranných duchov Islandu – býka, orla, draka a obra. Tí sú v islandskej histórií vykresľovaní ako nadprirodzené bytosti, ktoré chránili ostrov už v časoch, kedy ho začali osídľovať prví obyvatelia. Sú symbolom solidarity a bránia pevnosť, ktorej sa obávajú ostatné tímy – islandskú domácu pôdu. Práve na nej si islandskí futbalisti zahrajú najbližšie dva roky v modrých dresoch značky Puma, ktoré pokrýva textúra s farebnými prechodmi a jemnými červenými detailmi.


Nové dresy 27. týždňa

Týždeň na prelome júna a júla bol bohatý na predstavenie nových dresov. O niektorých z nich sa podrobnejšie dočítate v budúcnosti aj v samostatných článkoch. Medzi najzaujímavejšie kúsky určite patria málo vídané hnedé dresy nemeckého druholigového tímu St. Pauli z dielne Under Armour, nové dresy anglickej Chelsea s logom nového partnera Three alebo premiérové oblečenie britskej spoločnosti Castore, ktorá začína spoluprácu so škótskym Glasgowom Rangers. Svetlo sveta uzrela aj trojica výročných dresov – 125 rokov od založenia oslavuje v oblečení značky Umbro anglický West Ham, o päť rokov menej má nemecký prvoligový tím Borussia Mönchengladbach, ktorého dodávateľom je domáca značka Puma a 115. výročie založenia spolu s návratom do najvyššej nemeckej súťaže oslavujú v Bielefelde v dresoch značky Joma. Nových dresov sa dočkali aj popredné európske tímy ako Atlético Madrid, Inter Miláno, PSV Eindhoven, Borussia Dortmund, či Sporting Lisabon.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok