Čo týždeň dal 10/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Jubilejné desiate vydanie nášho týždenníka prináša pohľad na reštartované európske pohárové súťaže, v ktorých sa až jedenásť mužstiev predstavilo v nových dresoch určených pre budúcu sezónu 2020/21. Jeden tím dokonca musel svoje nové oblečenie aj špeciálne upraviť. Ďalej sa pozrieme aj na slovenské trávniky, kde odštartoval nový ročník Fortuna ligy a pripomenieme si okrúhle výročie futbalu v Púchove. V závere opäť nechýba galéria s množstvom dresov prestavených počas uplynulých siedmich dní. Príjemné čítanie!


Reštart európskych pohárov aj v nových dresoch

Začiatkom augusta sa rozbehla dohrávka európskych pohárových súťaží, v ktorých sme spoznali štvrťfinalistov. Liga majstrov aj Európska liga UEFA budú pokračovať kvôli pandémii Covid-19 formou turnajov, ktoré štartujú už v priebehu budúceho týždňa. Netradičná situácia priniesla aj zaujímavosti v súvislosti s dresmi. Niektoré kluby už totiž odohrali odvetné osemfinálové stretnutia vo svojom novom oblečení určenom pre sezónu 2020/21. V akcii sme mali možnosť vidieť spolu 24 tímov a až takmer polovica z nich sa predstavila v nových dresoch. V Lige majstrov to boli futbalisti Bayernu Mníchov, Chelsea, Juventusu Turín, Manchestru City, Olympique Lyon a Realu Madrid. V Európskej lige UEFA zase Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, Glasgow Rangers, Manchester United a AS Rím. O dresoch posledne menovaného tímu sa ešte zmienime.


Začala sa nová sezóna Fortuna ligy

Počas tohto víkendu sa rozbehla nová sezóna našej Fortuna ligy. Potešiteľné je, že až osem z dvanástich celkov sa predstavilo v 1. kole v novom oblečení! Dresy zmenil majstrovský Slovan, vicemajster zo Žiliny a taktiež aj bronzový tím z Dunajskej Stredy. V špeciálnej limitovanej edícii nastúpili hráči Zlatých Moraviec, ktoré oslavujú 25. výročie založenia klubu. Talianska spoločnosť Erreà ušila na mieru dresy aj FK Pohronie. Po dlhšom čase zmenila svoj vzhľad Senica, ktorá sa vracia k pruhovanému prevedeniu, nové dresy má aj Sereď a o menšie prekvapenie sa postarala Nitra. Tá totiž svoje oblečenie zmenila už po pol roku. Zvyšné štyri tímy (Ružomberok, Michalovce, Trnava a Trenčín) pokračujú v dresoch značky Adidas, ktoré už mali v priebehu minulého ročníka. Kompletný prehľad aj s aktualizáciami a množstvom obrázkov nájdete na tejto stránke.


UEFA upravila dresy AS Rím

V súvislosti s návratom európskych pohárových súťaží zaujalo tento týždeň aj oblečenie AS Rím. To muselo totiž prejsť pred osemfinálovým stretnutím Európskej ligy UEFA proti FC Sevilla jednou zmenou. Pravdepodobne kvôli lepšej čitateľnosti bielych čísel bol zo zadnej strany tričiek odstránený vzor s pruhmi v rôznych odtieňoch oranžovej farby. Treba však povedať, že v tomto prípade sa jedná o veľmi prísne rozhodnutie Európskej futbalovej asociácie, nakoľko v prípade oblečenia Rimanov poskytovalo aj oranžové pozadie dostatočný kontrast pre biele čísla. V súvislosti s touto zmenou sa už začali vynárať aj špekulácie ohľadom nových dresov Celticu. Ten má v domácej súťaži pruhy po celom obvode tričiek, ale júlové priateľské zápasy vo Francúzsku absolvoval v upravenej verzii, kde bol podklad pod číslami biely a rovnako bol pripravený aj priestor pre menovky. UEFA pritom vyslovene nezakazuje vzor umiestnený pod číslami a menovkami, čo môžeme vidieť napríklad na súčasných dresoch Barcelony. V niektorých kluboch však podobné úpravy riskovať pravdepodobne nechcú a možno aj kvôli tomu sú napríklad nové dresy Juventusu zo zadnej strany čisto biele a podobne svoje červeno-biele oblečenie vyriešil v predchádzajúcej sezóne aj grécky Olympiakos Pireus.

Barcelona má čísla aj menovky umiestnené na šachovnicovom vzore.
Nové dresy Juventusu Turín majú zadnú stranu čisto bielu.
Podobne spracované sú aj červeno-biele dresy gréckeho Olympiakosu Pireus.

Púchov oslavuje 100. výročie

Pekné nápady ohľadom dresov neprináša tento rok len Fortuna liga ale aj druhá najvyššia slovenská súťaž. Nedávno sme v týždenníku spomínali storočnicu futbalu v Skalici a rovnaké jubileum oslavuje tento rok aj Púchov. Aj na strednom Považí si stovku uctili špeciálnou edíciou dresov. Konkrétne sa jedná o katalógový model JAKO Boca, na ktorom je zobrazený zlatý nápis MŠK Púchov doplnený štylizovanou číslicou 100. Štartom nového ročníka, chceme oficiálne spustiť oslavu storočnice futbalu v meste Púchov. Je to fantastické, že futbal v Púchove existuje sto rokov a má za sebou množstvo úspechov,“ povedal pre oficiálnu klubovú stránku viceprimátor mesta Lukáš Ranik. V ére samostatného Slovenska hrával Púchov prevažne v nižších súťažiach. Do povedomia slovenských fanúšikov sa však zapísal najmä začiatkom nového tisícročia, kedy postúpil do Mars Superligy, získal Slovenský pohár (2003) a tri ročníky po sebe si zahral aj v Pohári UEFA. V ňom zaznamenal aj pamätnú domácu remízu 1:1 s katalánskym veľkoklubom FC Barcelona.


Nové dresy 32. týždňa

Aj prvý augustový týždeň bol veľmi bohatý na predstavovanie nových dresov. Už začiatok týždňa priniesol očakávané oblečenie Manchestru United, ktorý v ňom stihol v stredu odohrať aj stretnutie Európskej ligy UEFA proti rakúskemu LASK Linz. Predstavovalo sa aj v konkurenčnom City, kde oficiálne uviedli nové náhradné čierne dresy z dielne nemeckej spoločnosti Puma. Spoznali sme aj nové alternatívne farby Juventusu Turín, ktorý sa bude na súperových ihriskách predstavovať v tmavomodrom. V Španielsku oslavuje 100. výročie založenia Deportivo Alavés, nové dresy predstavila aj Celta Vigo, Athletic Bilbao, či FC Valencia. V Nemecku pre zmenu zaujal originálny dizajn dresov Mainzu, ale aj oblečenie tradičných klubov ako VfB Stuttgart, Werder Brémy alebo Bayer Leverkusen. V galérií môžete nahliadnuť aj do Moskvy, kde predstavilo nové dresy trio Lokomotiv – Spartak – Dynamo. Vybraným mužstvám sa budeme venovať aj v samostatných článkoch.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok