Čo týždeň dal 12/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

S trojdňovým oneskorením prichádza na rad aj ďalšie vydanie týždenníka. Pozrieme sa v ňom na začiatok českej FORTUNA:LIGY, oživíme spomienky na turnaj EURO 1992, na ktorom triumfovala dánska reprezentácia v dresoch značky Hummel, pozrieme sa na chystanú zmenu v prevedení emblému jedného z partnerov SSC Neapol a nebude chýbať ani ohliadnutie za nedeľňajším finále Ligy majstrov. Záver už tradične patrí prehľadu dresov predstavených v predchádzajúcich dňoch. Príjemné čítanie!


Začala sa česká FORTUNA:LIGA

Už aj naši západní susedia majú za sebou štart svojej najvyššej súťaže. Svet dresov aj tento rok priniesol špeciálnu stránku, na ktorej nájdete informácie o dresoch všetkých jej účastníkov. Už v prvom kole sme sa dočkali zápasových premiér oblečenia viacerých tímov. Momentálne to vyzerá tak, že aspoň jeden nový dres prestavilo až dvanásť z osemnástich klubov. Bez zmeny zostávajú pražské celky Sparta a Bohemians a takisto aj Mladá Boleslav, Zlín a Opava. Nováčikovi z Brna pribudlo na oblečenie aspoň logo nového generálneho partnera.


Hummel spomína na slávne brankárske dresy

Spoločnosť Hummel oživila po 28 rokoch dizajn brankárskych dresov, ktoré preslávil Peter Schmeichel vďaka pamätnému triumfu dánskeho tímu na turnaji EURO 1992. V modernom prevedení oblečenia s farebným pozadím doplneného textúrou čiernej siete sa v budúcej sezóne predstavia gólmani anglického Bristol City. Dizajnéri dánskeho dodávateľa vytvorili aj druhú verziu, ktorej dominuje ružová farba. Hummel si na slávny dres zaspomínal aj pred dvomi rokmi v rámci fanúšikovskej kolekcie 92 pack, ktorej súčasťou bola aj obuv v podobnom farebnom prevedení.

Peter Schmeichel vo farebnom drese na turnaji EURO 1992.

Zdroj foto: goalkeeper.blogspot.com, bcfc.co.uk


Sponzor Neapola v novom vzhľade

K veľkej zmene by malo nadchádzajúcu sezónu dôjsť na dresoch SSC Neapol. Taliansky klub, ktorý je našim fanúšikom známy aj vďaka pôsobeniam reprezentantov Mareka Hamšíka a Stanislava Lobotku, by totiž po 15 sezónach mohol mať emblém generálneho partnera Lete konečne bez červeného pozadia! Práve vzhľad sponzora neapolského klubu podľa viacerých názorov kazil dojem zo zaujímavých dizajnov, ktorými sa dvojnásobný taliansky majster prezentoval v minulých ročníkoch. Talianska minerálna voda sa na oblečení neapolského klubu objavuje pravidelne od ročníka 2005/06.

Uniknuté fotografie dresov SSC Neapol pre sezónu 2020/21.

Zdroj foto: charitystars.gazzetta.it, jualjerseyonline.weebly.com, store.sscnapoli.it, footyheadlines.com


Bayern potvrdil dominanciu Adidasu

V nedeľu večer bolo v Lisabone na programe finálové stretnutie tohtoročnej Ligy majstrov. Svoj celkovo šiesty triumf v nej získal nemecký Bayern Mníchov, ktorý tesným víťazstvom 1:0 nad Parížom Saint-Germain potvrdil dominanciu značky Adidas v posledných 10 rokoch. Od roku 2011 sa totiž až sedem šampiónov najprestížnejšej európskej súťaže tešilo v oblečení s tromi pásikmi, výnimkou boli len roky 2011, 2015 a 2019, v ktorých triumfovali americké spoločnosti Nike a New Balance. Zaujímavosťou je, že nemeckého dodávateľa vo finále za spomenuté obdobie nezdolala žiadna iná značka! Bayern v roku 2013 i Juventus v 2017 síce v dresoch Adidas svoje finálové stretnutia prehrali, lenže ich premožiteľov taktiež obliekala firma založená Adolfom Dasslerom. Nemecký dodávateľ si v súboji značiek pripísal tri finálové triumfy nad Nike a po jednom nad Pumou i New Balance. Naopak, americká spoločnosť s menom gréckej bohyne víťazstva sa tešila len v rokoch kedy obliekala obidvoch finalistov.


Nové dresy 34. týždňa

Aj predposledný augustový týždeň priniesol množstvo noviniek vo svete futbalových dresov. Vo veľkom sa predstavovalo na Britských ostrovoch, kde sme sa dočkali nového náhradného oblečenia Arsenalu, tretích dresov škótskych rivalov Celticu a Rangers, ale aj očakávaných hlavných dresov navrátilcov z Leedsu United. Množstvo tímov uvidíme v budúcej sezóne aj v pomerne netradičných farbách – talianske AC Miláno v modrom, ich ligových rivalov z Lazia Rím vo svetlozelenom a odvážnou kombináciou purpurovej a belasej zaujali futbalisti nemeckého Hoffenheimu. Uzdu fantázii popustili aj dizajnéri španielskeho dodávateľa Joma, ktorý pripravil futbalistom Swansea dvojicu dresov s nápaditými textúrami. Na záver nechýba už tradičná poznámka, že vybraným tímom sa budeme venovať aj v samostatných článkoch.

Zdroj foto: footballshirtculture.com, tsv1860.de, instagram.com/acmilan

1 komentár k “Čo týždeň dal 12/2020

  1. Pri pohľade na štatistiky si nerobím ilúzie, ale to si naozaj nikto po takmer troch mesiacoch fungovania nevšimol, že v nedeľu nevyšiel týždenník? 😀

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok