Čo týždeň dal 14/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Tradične v nedeľu je tu aj ďalší diel nášho týždenníka. Tentokrát sa pozrieme na emblém sponzora Borussie Dortmund, priblížime si anketu o najkrajšie dresy Leedsu United a predstavíme si aj nové oblečenie Lazia Rím, ktoré je opäť inšpirované úspešnou minulosťou. V piatok bol na programe prestížny medzištátny zápas medzi Slovenskom a Českom a návratu reprezentačných stretnutí je venovaná aj tradičná galéria, ktorá je plná nového oblečenia národných tímov. Príjemné čítanie!


Konceptkitz sa pohrali s dresmi Borussie

O nových dresoch Borussie Dortmund už bola zmienka v týždenníku niekoľkokrát. Najprv sa vtipne prirovnávali k pokémonovi, neskôr ste si mohli prečítať, čo v ich prípade naozaj inšpirovalo dizajnérov spoločnosti Puma. Dnes sa pozrieme, ako ich mohol vylepšiť ešte samotný klub. Dizajnéri KonceptKitz sa pohrali s vzhľadom loga partnera dortmundského klubu, ktorým je telekomunikačná a hostingová spoločnosť 1&1. Emblém partnera na dresoch prerobili do klubových farieb, v ktorých by na oblečení osemnásobného nemeckého majstra vyzeral určite lepšie. Treba však povedať, že aj samotné čierno-biele logo dortmundského partnera je posunom vpred, keďže doteraz mali hráči Borussie na dresoch ružový emblém chemickej spoločnosti Evonik, ktorá svojimi farbami vôbec neladila k žlto-čiernemu prevedeniu BVB.

Zdroj foto: twitter.com/konceptkitz


Hlasovanie o najkrajšie dresy Leedsu

V blížiacom sa novom ročníku Premier League uvidíme v akcii opäť aj Leeds United. Trojnásobný anglický majster sa do najvyššej súťaže vracia po šestnástich rokoch, počas ktorých hral dokonca až v tretej najvyššej súťaži. Tradičný klub z druhého najväčšieho mesta v Spojenom kráľovstve je predmetom viacerých článkov a diskusií a aj v týždenníku na tomto webe sa neobjavuje po prvý krát. V poslednom týždni nás zaujalo hlasovanie o jeho najkrajšie dresy z posledných 30 rokov, počas ktorých si The Whites prešli vzostupmi i pádmi. Z najväčších úspechov treba rozhodne spomenúť majstrovský titul z roku 1992, či účasť v semifinále Ligy majstrov zo sezóny 2000/01. Do hlasovania sa môžete zapojiť na britskom webe Museum of Jerseys.

Vybrané dresy Leeds United z rokov 1990 – 2020 (Zdroj foto: museumofjerseys.com)

Lazio aj ďalší rok v populárnom dizajne

Talianske Lazio sa rozhodlo ešte aj ďalšiu sezónu spomínať na úspešný rok 2000, v ktorom získalo historické double. O ňom už bola zmienka v tomto týždenníku aj v minulosti, keď sa pri jeho dvadsiatom výročí pristavili vo videu Classic Football Shirts. Výročie nateraz posledného ligového titulu si pripomenula oblečením aj spoločnosť Macron, ktorá rímskemu klubu pripravila v minulej sezóne dresy inšpirované práve úspešným ročníkom 1999/00. Podobný dizajn zvolil taliansky dodávateľ aj pre tento rok, najnovšie sa však jedná už len o oblečenie určené pre zápasy v Lige majstrov. Do tej sa Lazio vracia vďaka štvrtému miestu vo vlaňajšom ročníku Série A. Skupinovú fázu si zverenci trénera Simone Inzagiho zahrajú po prvýkrát od ročníka 2007/08.

Zdroj foto: classicfootballshirts.com, fsoccerworld.com, macron.com


Trináste pokračovanie súbojov Slovenska a Česka

V piatok sme sa dočkali trinásteho vzájomného súboja slovenských a českých futbalistov. Ešte pred jeho výkopom ste si mohli na tomto webe prečítať rozsiahly článok o predchádzajúcich dvanástich zápasoch, ktoré obidva národné tímy spolu odohrali v rokoch 1995 – 2018. Nateraz posledný súboj zaujal nielen skvelým výkonom českých futbalistov, ktorí zaslúžene zvíťazili 3:1, ale aj oblečením obidvoch tímov. Naši západní susedia oživili vzájomné súboje netradičnými svetlozelenými dresmi, v ktorých si proti Slovensku zahrali vôbec po prvýkrát. V prípade našich futbalistov zase zaujalo, že tak ako reprezentácia do 21 rokov, rovnako aj A-tím nastúpil v piatok ešte v starom modeli predstavenom v roku 2018. Nový vzhľad slovenského oblečenia je pritom známy už od marca a veľké množstvo reprezentačných celkov sa v úvodných zápasoch nového ročníka Ligy národov predstavilo už v nových dresoch, ktoré si môžete pozrieť aj nižšie v galérii.

Česko sa v zápase proti Slovensku predstavilo prvýkrát v histórií v netradičnom svetlozelenom oblečení (Zdroj foto: TASR).
Kedy si naši reprezentanti oblečú premiérovo nové dresy zostáva nateraz otázne (Zdroj foto: FootyHeadlines.com).

Nové dresy 36. týždňa – reprezentačný špeciál

Ako už bolo avizované v predchádzajúcom dieli, tradičná galéria nových dresov predstavených v posledných dňoch bude tentokrát venovaná reprezentačným celkom. Drvivá väčšina z nich rozohrala nový ročník Ligy národov v nových modeloch, ktoré sme mali pôvodne vidieť ešte počas jarných prípravných a barážových stretnutí, či potom neskôr v lete priamo na turnaji EURO 2020. Pandémia koronavírusu Covid-19 však posunula uvedenie nového oblečenia až na prelom augusta a septembra. Len v utorok sme sa dočkali veľkej porcie zo strany amerického dodávateľa Nike, ktorý v súčasnosti oblieka reprezentácie Anglicka, Chorvátska, Francúzska, Holandska, či Portugalska. Dlhšie už bol známy aj dizajn nových dresov Česka, Talianska, Švajčiarska, či Rakúska, no aj spoločnosť Puma oficiálne uviedla svoje aktuálne oblečenie až počas predchádzajúceho týždňa. Dresy účastníkov budúcoročných majstrovstiev Európy ako aj ďalších reprezentácií si ešte určite predstavíme aj v samostatných článkoch.

Zdroj foto: Kitbag.com, Nike.com, Macron.com, Puma.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok