Čo týždeň dal 15/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

S trojdňovým meškaním je tu aj ďalšie pokračovanie týždenníka. Dnes sa pozrieme na štart Premier League, priblížime si ako vyzerajú čísla na dresoch našich fortunaligistov a spoločne s Classic Football Shirts sa pozrieme aj na najhoršie dresy v novodobej histórií futbalu. V závere opäť nebude chýbať prehľad oblečenia predstaveného v predchádzajúcich dňoch. Príjemné čítanie!


Začala sa anglická Premier League

Počas uplynulého víkendu sme sa konečne dočkali aj začiatku anglickej Premier League. V úvodnom kole sme mali možnosť vidieť v akcii aj nové dresy, hoci niektoré tímy sa v oblečení určenom pre sezónu 2020/21 predstavili ešte aj v závere minulého ročníka. Ten sa skončil kvôli pandémii vírusu Covid-19 až v závere júla. Argentínsky web PlanetaFobal si posvietil na dodávateľov dresov jednotlivých tímov. Najvyššej anglickej súťaži dominuje značka Adidas, ktorá momentálne oblieka sedem mužstiev. Druhú priečku si delí dvojica Nike a Puma. Tie majú zmluvu zhodne so štyrmi klubmi. Pomyselné tretie miesto obsadila domáca značka Umbro, keďže jej logo nosia na svojom oblečení dve mužstvá. V Premier League sa túto sezónu stretneme aj s dánskou spoločnosťou Hummel, americkým výrobcom Under Armour a talianskym dodávateľom Kappa. Každá zo spomínaných značiek oblieka jeden tím. Oproti minulému ročníku už v lige nenájdeme oblečenie talianskej značky Erreà, od ktorej mal svoje žlto-zelené dresy zostupujúci Norwich. Takisto už na dresoch neuvidíme ani emblém New Balance, ktorý vymenil majstrovský Liverpool za Nike. O dva tímy prišiel britský dodávateľ Umbro, keďže Everton presedlal na Hummel a z ligy vypadol Bornemouth. Naopak, Adidasu pribudol jeden klub vďaka dvom nováčikom (Fulham a Leeds), ktorí nahradili vypadávajúci Watford. O jeden tím si okrem Nike polepšila aj Puma, keďže do Premier League sa po dvoch rokoch vrátil West Bromwich Albion.

Zdroj foto: Planetafobal.com

Čísla vo Fortuna lige

V sobotu som prostredníctvom sociálne siete Twitter zverejnil malú štatistiku ohľadom vzhľadu čísiel v našej Fortuna lige. Osem z dvanástich slovenských klubov má svoje čísla doplnené malým klubovým znakom. Dvojica Ružomberok a Senica majú na tomto mieste emblémy svojich dodávateľov, teda malé logo Adidas, resp. malé logo Hummel. Futbalistom Trenčína zase pre zmenu vypĺňa spodnú časť čísiel dvojica písmen AS prevzatá z klubového znaku. Jediným tímom, ktorý nepridal na svoje čísla žiadne vylepšenie, je zástupca z východu MFK Zemplín Michalovce.


Najhoršie dresy v histórii

Classic Football Shirts si vo svojom pravidelnom videu tentokrát posvietili na najškaredšie dresy v modernej ére futbalu. Jedná sa však len o subjektívny výber Elissa Plattena z britského webu Away Days Football. Medzi vybrané kúsky sa tak dostal aj žlto-modrý dres londýnskeho Arsenalu známy ako Bruised Banana, či napríklad oblečenie americkej reprezentácie z domáceho šampionátu v roku 1994, ktoré sú časťou fanúšikov považované pre zmenu za ikonické. Nezabudlo sa však ani na naozaj nepodarené dresy. Medzi tie môžeme zaradiť napríklad šialené fialovo-oranžové oblečenie Liverpoolu od spoločnosti Warrior alebo červený brankársky dres anglickej reprezentácie z turnaja EURO 1996. Ten bol svojho času prirovnávaný k oblečeniu klauna. Priestor dostali aj nezabudnuteľné textúry z 90. rokov, ktoré priniesli na dresy papriku, brokolicu, či dokonca šunku…


Premier League proti rasizmu

Už záver minulej sezóny sa v Premier League niesol na vlne protestov proti prejavom rasizmu. Pri reštarte súťaže si mužstvá obliekli špeciálne dresy s nápismi Black Lives Matter, ktoré sa objavili namiesto menoviek hráčov a takisto aj na rukávoch, kde nahradili logo samotnej súťaže. V podobnom duchu pokračuje najvyššia anglická súťaž aj v novom ročníku 2020/21. Tentokrát môžeme vidieť na dresoch hráčov biely nápis „No room for racism“ na čiernom pozadí, ktorý je umiestnený na pravom rukáve pod emblémom Premier League. Rovnakú úpravu majú na svojom oblečení aj rozhodcovia. K novinke sa vyjadril aj riaditeľ súťaže Richard Masters: „My, naše kluby, hráči a funkcionári máme dlhodobý záväzok bojovať proti prejavom diskriminácie. Hráči majú v tejto veci silné slovo, čo sme videli aj v minulej sezóne. Naďalej sme o tejto otázke hovorili a vždy budeme počúvať a podporovať našich hráčov, takisto ako aj zdôrazňovať pozíciu Premier League v boji proti rasizmu.“

Zdroj foto: premierleague.com

Nové dresy z 37. týždňa

Po minulotýždňovom reprezentačnom špeciále sa opäť vraciame v galérií ku klubovým celkom. Činila sa hlavne americká spoločnosť Nike, ktorá predstavila nové tretie dresy Barcelony, Chelsea, Interu Miláno, Liverpoolu či Tottenhamu Hotspur. Nelenili ale ani ich konkurenti z Adidasu, ktorí pre zmenu odprezentovali tretiu voľbu pre hráčov Arsenalu, Manchestru United, či Realu Madrid. Spomenutým tímom sa budeme venovať aj v samostatných článkoch.

Zdroj foto: footballshirtculture.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok