Čo týždeň dal 16/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Po minulotýždňovom meškaní je tu týždenník opäť v tradičnom čase. Dnes sa spoločne pozrieme ako budú vyzerať dresy Barcelony v sezóne 2021/22, prezradíme čo inšpirovalo dizajnéra nového oblečenia Manchestru United, posvietime si na dodávateľov v španielskej La Lige a opätovne sa pristavíme aj pri nových slovenských reprezentačných dresoch, ktoré ešte stále čakajú na oficiálne uvedenie. V závere nechýba ani tradičná galéria oblečenia predstaveného v uplynulých dňoch. Príjemné čítanie!


Unikol dizajn nových dresov Barcelony

Asi najzaujímavejšou správou počas uplynulých dní bol únik dizajnu nových dresov FC Barcelona pre nasledujúcu sezónu 2021/22. Oblečenie katalánskeho veľkoklubu sa v posledných rokoch dostáva na verejnosť s výrazným predstihom a tento rok to len potvrdzuje. Už na jeseň 2018 sme mali možnosť vidieť netradičné šachovnicové dresy, ktoré si Barca obliekala minulý ročník. A vlani sme sa zase dočkali súčasného oblečenia, na ktorom sú hranice medzi tradičnými modrými a červenými pruhmi vyplnené tenkými žltými prúžkami. Nasledujúce dresy Barcelony by mali byť inšpirované samotným klubovým znakom, ktorého tvar budú kopírovať pruhy umiestnené na prednej strane tričiek, pričom rukávy by mali byť čisto červené. O únik sa tento rok postaral španielsky športový denník Mundo Deportivo. Treba povedať, že náčrty z posledných dvoch rokov boli do veľkej miery presné. V roku 2018 síce španielski novinári umiestnili logo Nike i klubový znak na červené štvorce, zatiaľ čo v skutočnosti boli na modrých. Takisto pod výstrihom chýbali žlto-červené prúžky prevzaté z katalánskej vlajky, avšak prekvapujúci šachnovicový vzor bol napokon naozaj realitou. Podobne to dopadlo aj vlani, kedy nečakané oživenie modro-červených pruhov so žltými prechodmi bolo síce na obrázku načrtnuté výraznejšie ako tomu je v skutočnosti, no španielsky denník Sport sa dokonca úplne presne trafil aj do žltého okrúhleho výstrihu. Treba dodať, že jednotlivé náčrty vznikajú vždy len z pamäti ľudí, ktorým sa pošťastilo dané dresy vidieť naživo niekoľko mesiacov pred ich oficiálnym uvedením.

Predpokladaný vzhľad nových dresov Barcelony pre sezónu 2021/22 (Zdroj foto: Mundo Deportivo)

Rozhovor s dizajnérom tretích dresov Manchestru United

Zahraničný web Soccer Bible priniesol rozhovor s dizajnérom spoločnosti Adidas Inigom Turnerom, ktorý stojí za návrhom nových tretích dresov Manchestru United. Tie sú v netradičnom bielo-čiernom prevedení, pričom sa vyznačujú diagonálnymi pruhmi v atypickom vzore. Samotný dizajn bol verejnosťou prijatý veľmi rozporuplne, časť fanúšikov ho okamžite zaradila medzi ikonické oblečenie červených diablov, opačná skupina ho zase považuje za nevydarený vtip. Dizajnér nemeckého dodávateľa o vzhľade nového oblečenia hovorí ako o odvážnom, progresívnom a rušivom dizajne, ktorý sa opiera o autentické príbehy z histórie klubu, ktoré boli interpretované pre rok 2020 a novú generáciu fanúšikov United. Pri návrhu dresov sa Turner vrátil až do hlbokej minulosti a to konkrétne do roku 1910, v ktorom začali červení diabli hrávať na štadióne Old Trafford. Práve v tom čase nastupovali hráči Manchestru United v bielych dresoch s modrými pásmi, z ktorých bol prevzatý nápad na použitie pruhovaného prevedenia. Zámerom ale nebolo priniesť klasický vzhľad, ale práve urobiť niečo progresívnejšie, zaujímavejšie a modernejšie, čo predtým nikdy na dresoch 20-násobného anglického majstra nebolo. Kompletný rozhovor si môžete prečítať na webe Soccer Bible.

Dizajnér nemeckej spoločnosti Adidas Inigo Turner (Zdroj foto: gameplan-a.com).
Nové tretie dresy Manchestru United.

Dodávatelia v La Lige

V predchádzajúcom týždenníku sme sa pozreli z hľadiska dodávateľov dresov na Premier League, v aktuálnom si vďaka infografike z argentínskeho webu Planeta Fobal môžeme posvietiť na La Ligu. Na Pyrenejskom polostrove dominuje nemecká spoločnosť Adidas, ktorá momentálne oblieka päť tímov. Druhé miesto obsadil vďaka spolupráci s kvartetom klubov americký dodávateľ Nike. Na bronzovej priečke je domáca spoločnosť Joma, s ktorou majú zmluvu tri prvoligové tímy. Po dva potom obliekajú ďalší španielsky výrobca Kelme a taliansky zástupca Macron. Zvyšné štyri celky hrávajú svoje zápasy v štyroch rôznych značkách. Na španielskych trávnikoch vidíme v aktuálnej sezóne v akcii aj dánsku spoločnosť Hummel, talianskeho zástupcu Kappa, nemeckého dodávateľa Puma a amerického výrobcu New Balance. Oproti minulému ročníku došlo k zmene na čele rebríčka, kde dvojicu Nike – Joma so štyrmi klubmi nahradil práve nemecký Adidas. Ten si udržal trojicu tímov (Real Madrid, Valladolid a Celta Vigo) a navyše získal Osasunu i ligového nováčika z Cádizu. Nike dodáva oblečenie rovnakým štyrom celkom ako aj minulý rok (Atl. Madrid, Sevilla, Barcelona a Granada), naopak Joma prišla o vypadávajúci Leganés a zostala jej tak len trojica Villarreal, Eibar a Getafe. Žiadnu zmenu nezaznamenal taliansky Macron, ktorý naďalej oblieka Real Sociedad aj Levante. Španielskemu zástupcovi Kelme odišiel do nižšej súťaže zostupujúci Espanyol, no vďaka nováčikovi z Huescy naďalej spolupracuje s dvojicou klubov (tým druhým je Alavés). Nič sa nezmenilo pre spoločnosti Kappa (Betis), Puma (Valencia) a New Balance (Bilbao) a smútiť nemusia ani v dánskej firme Hummel. Tej sa síce skončila zmluva so spomínanou Osasunou, no tradičné emblémy v tvare písmena V budú v Primera Division naďalej na očiach vďaka nováčikovi Elche. V španielskej súťaži už však neuvidíme oblečenie britskej spoločnosti Umbro, keďže medzi tromi vypadávajúcimi bola v minulom ročníku aj Mallorca.

Zdroj foto: Planeta Fobal.

Nové slovenské dresy v predaji!

V posledných týždňoch pomerne často spomíname aj nové reprezentačné dresy Slovenska. Tie ešte stále neboli oficiálne predstavené, no v prípade, že máte o ne záujem, už teraz si ich môžete kúpiť na zahraničných e-shopoch. Jedným z nich je aj známy obchod Subside Sports, ktorý ponúka bielu verziu za necelých 70 britských libier. Vďaka novým kvalitnejším obrázkom si môžeme všimnúť aj niekoľko detailov. Už dlhšie je známe zaujímavé sfarbenie okrúhleho výstrihu, ktorý je na prednej strane biely, zatiaľ čo na zadnej ho dopĺňajú zvyšné národné farby – modrá a červená. Ďalšiu zaujímavosť ponúka detailný pohľad na lomený modrý pruh umiestnený na boku tričiek. Podľa všetkého bude vyplnený čičmianskym vzorom! Ten sa s našimi športovcami spájal už aj v minulosti, keď sa stal ústredným motívom oblečenia pre zimné olympijské hry v roku 2018.

Zdroj foto: Subside Sports.


Nové dresy 38. týždňa

So štartom popredných európskych líg klesá intenzita predstavovania nových dresov pre sezónu 2020/21, keďže väčšina tímov už má túto milú povinnosť za sebou. Tento víkend sa však rozbehla nemecká Bundesliga i talianska Séria A, v ktorých niektoré celky do poslednej chvíle tajili vzhľad svojho nového oblečenia. Do galérie sa nám tentokrát dostalo deväť tímov a môžete si v nej pozrieť nové dresy talianskej Atalanty, Parmy, či Janova ako aj nemeckého Hamburgu a Wolfsburgu. Neobídeme ani tímy, ktoré poznáme zo súbojov v Lige majstrov či Európskej lige UEFA. Zvyšné kvarteto tak dopĺňa anglický Wolverhampton, dánsky FC Kodaň, švajčiarsky FC Bazilej a španielsky Betis Sevilla. O vybraných tímoch si budete môcť v budúcnosti podrobnejšie prečítať aj v samostatných článkoch.

1 komentár k “Čo týždeň dal 16/2020

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok