Čo týždeň dal 19/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Nedeľný večer prináša ďalšie pokračovanie týždenníka. Dnes si pripomenieme predstavovanie nových dresov našej reprezentácie, pozrieme sa na dodávateľov vo francúzskej Ligue 1, vyhodnotíme si hlasovanie britského webu Museum of Jerseys o najkrajšie dresy aktuálnej sezóny Premier League a v netradičných farbách si zaspomíname aj na anglickú reprezentáciu z roku 1996. V galérii sú tentokrát nové dresy reprezentácií, príjemné čítanie!


Reprezentácia konečne predstavila nové dresy

Ešte počas minulej nedele sa na tlačovej konferencii k barážovému stretnutiu s Írskom predstavila dvojica Albert Rusnák – Marek Hamšík v nových dresoch slovenskej reprezentácie určených pre roky 2020 a 2021. Napriek počitatočným veľmi stručným informáciám sme sa napokon dočkali aj samostatného článku i fotogalérie na webe futbalového zväzu, či aspoň krátkej reportáži vo verejnoprávnej televízii. Nové dresy spomenul v prenose úspešného barážového stretnutia aj komentátor Marcel Merčiak a v deň zápasu sa im venovala aj príloha Denníka Šport, ktorá bola vydaná v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom. Dnes už môžeme skonštatovať, že tmavomodré dresy mali víťaznú premiéru. Či sa nám podobne bude dariť aj v bielych, uvidíme už dnes večer v zápase Ligy národov na pôde Škótska. Nové oblečenie slovenského tímu je už v predaji aj prostredníctvom oficiálneho e-shopu spoločnosti Nike.

V prílohe k zápasu Slovensko – Írsko bola v Denníku Šport novým dresom venovaná celá strana.

Dodávatelia vo francúzskej Ligue 1

Ani tento týždeň nevynecháme prehľad dodávateľov dresov v poprednej európskej lige. Tentokrát sa vyberieme do krajiny Galského kohúta, v ktorej hrá najvyššiu súťaž 20 tímov. Prvú priečku si v Ligue 1 túto sezónu delí nemecká spoločnosť Adidas s talianskym výrobcom Kappa. Obidvaja obliekajú zhodne po štyri tímy. V dresoch s tromi prúžkami hrávajú Bordeaux, Brest, Lyon a Štrasburg, postavy muža a ženy sediace k sebe chrbtom zase majú na oblečení tímy Angers, Lorientu, Mét a Monaka. Aj na striebornej pozícií je dvojica výrobcov, ktorí taktiež pochádzajú zo spomenutých krajín. Nemecké farby háji tentokrát Puma, ktorá oblieka Marseille, Nimes a Rennes, talianskych dodávateľov reprezentuje Macron, ktorý pripravil dresy Lensu, Nantes a Nice. Bronzovú priečku odsadila americká spoločnosť Nike, od ktorej majú oblečenie Montpellier a Paríž. Zvyšné štyri tímy odieva kvarteto dodávateľov – Dijon má dresy od firmy Lotto, hráči Saint-Etienne si obliekajú domácu značku Le Coq Sportif, futbalisti Lille hrávajú v oblečení New Balance a Reims má uzavretú zmluvu s britským dodávateľom Umbro. V porovnaní s minulým ročníkom si najviac pohoršila Puma, ktorá bola vlani lídrom Ligue 1, keď obliekala štvrtinu všetkých účastníkov. Ku konkurenčnému Adidasu jej totiž odišlo Bordeaux a do druhej ligy vypadli futbalisti Amiens. Práve Adidas nelovil len vo vodách svojho nemeckého súpera, ale aj u veľkého rivala z Nike, odkiaľ získal Brest. Americký výrobca navyše stratil aj druhý klub, keď ho za Kappu vymenili Méty. Na Apeninskom polostrove mali určite radosť aj z postupu Lorientu, ktorý tak razom zvýšil počet tímov s logom turínskeho výrobcu na štyri. Zo zvýšenej popularity talianskych značiek sa tešili aj u kolegov v Macrone. Tam sa počet tímov dokonca strojnásobil, keďže vlani nosili túto značku len futbalisti Nice, no v novej sezóne sa k nim pridal aj nováčik z Lensu a pod svoje krídla získali od New Balance aj hráčov Nantes. Na francúzskych prvoliogových trávnikoch už chýba logo spoločnosti Joma, s ktorou do druhej ligy zostúpili futbalisti Toulouse, k žiadnej zmene nedošlo u trojice dodávateľov Umbro, Lotto a Le Coq Sportif.

📷 planetafobal.com

Hlasovanie o najkrajší dres Premier League

Britský web Museum of Jerseys pripravil hlasovanie o najkrajšie dresy Premier League v aktuálnej sezóne. V hlasovaní návštevníkov zvíťazilo oblečenie Manchestru United so ziskom 17%. Aj druhé miesto obsadil tím, ktorý oblieka nemecká spoločnosť Adidas. Zo striebornej pozície sa môže tešiť londýnsky Arsenal, ktorého dresy určilo za najkrajšie 14% hlasujúcich. Tretiu priečku obsadil liverpoolsky klub, so ziskom 11% sa na bronzovej priečke umiestnil aktuálny líder anglickej ligy Everton.

Prehľad najkrajších dresov podľa hlasovania čitateľov Museum of Jerseys.

Kompletné výsledky hlasovania na webe Museum of Jerseys.


Známy dizajn v netradičných farbách

Aj ďalšia novinka bude súvisieť s webom Museum of Jerseys. Na ňom sa totiž v posledných dňoch objavili aj známe šedé dresy anglickej reprezentácie z roku 1996. Tie nie sú medzi fanúšikmi Albionu práve obľúbené, a to najmä vďaka neúspešnému penaltovému rozstrelu proti Nemecku, ktorý pripravil domácu reprezentáciu o účasť vo finále Majstrovstiev Európy. V tom čase sa jednalo aj o akýsi experiment zo strany britskej spoločnosti Umbro, ktorá porušia pravidlá tradičných farieb na anglických dresoch, ktoré boli dovtedy najmä biele a červené, prípadne belasé. Autor webu Denis Hurley dresy prefarbil do červenej, modrej a zelenej(!). Prvé dve si vieme asi celkom bežne spojiť s oblečením anglických futbalistov a osobne si myslím, že práve červená verzia vôbec nevyzerá zle, tretia farba je ale poriadnym experimentom. Dresy však už inšpirovalo čokoľvek a ak by sme niekedy videli majstrov sveta z roku 1966 aj v zelenom, mohlo by to byť napríklad na počesť medzinárodných automobilových pretekov Spojeného kráľovstva, ktorých farbou je lovecká zelená označovaná aj výrazom British Racing Green.

Náhradné dresy Anglicka z Majstrovstiev Európy 1996 (📷 classicfootballshirts.com)

Netradičné farebné prevedenie anglických dresov z dielne autorov Museum of Jerseys.


Nové dresy 41. týždňa – reprezentácie

V ligách je reprezentačná prestávka a aj my si dnes dáme pauzu od nového oblečenia klubov a namiesto toho sa pozrieme na dresy národných výberov. Už minulý týždeň bolo v týždenníku venovaných pár riadkov africkým reprezentáciám. Ich dresy boli oficiálne predstavené v pondelok. K Pume sa pridali potom aj konkurenti z francúzskej spoločnosti Le Coq Sportif, ktorí obliekajú reprezentáciu Južnej Afriky, americká spoločnosť Nike zase konečne spustila oficiálny predaj ikonických dresov Nigérie a predstavila aj oblečenie Nového Zélandu.

📷 footballshirtculture.com, nzsoccershop.co.nz, sportsdirect.com

 

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok