Čo týždeň dal 20/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Už dvadsať týždňov sa na tomto webe objavuje zhrnutie zaujímavostí z posledných siedmich dní. V dnešnom vydaní si zhrnieme dodávateľov v Lige majstrov, predstavíme si vôbec prvé dresy z dielne americkej spoločnosti Nike, pozrieme sa na zaujímavosti z milánskeho derby a nebude chýbať ani postreh o ružových dresoch Realu Madrid a FC Barcelona. V galérií nájdete najnovšie dresy klubov z rôznych kútov sveta predstavené za posledných štrnásť dní. Príjemné čítanie!


Dodávatelia v Lige majstrov

Počas budúceho týždňa by sa mala rozbehnúť skupinová fáza Ligy majstrov. Predchádzajúce týždenníky sme venovali aj pohľadu na dodávateľov v piatich popredných európskych ligách, tentokrát sa pozrieme práve na najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž. V skupinovej fáze sa predstavuje 32 tímov a až 13 z nich bude tento ročník nosiť na svojom drese logo americkej spoločnosti Nike. S odstupom nasleduje ďalšia známa značka, ktorou je so 7 tímami nemecký výrobca Adidas. V tesnom závese sa na treťom mieste umiestnila spoločnosť Puma, ktorá oblečie poltucet klubov. O štvrtú priečku sa s dvojicou zástupcov delí americká firma New Balance s talianskym Macronom a skupinovú tridsaťdvojku uzatvárajú španielska Joma a menej známa turecká značka Bilcee. Posledne menovaný výrobca je tento ročník aj jediným nováčikom spomedzi dodávateľov, všetky ostatné spoločnosti sme v skupinovej fáze videli aj v minuloročnej edícii. O jedného zástupcu si polepšil líder Nike, ktorý vlani obliekal dvanásť učastníkov. Americkú firmu budú naďalej reprezentovať hráči Atlética Madrid, Barcelony, Chelsea, Interu, Lipska, Paríža, Šachťaru a Zenitu, po novom sa k nim pridávajú aj futbalisti Ferencvárosu, Midtjyllandu, Liverpoolu a Sevilly. Naopak, medzi elitou tento rok chýbajú Galatasaray, Genk a Tottenham. O jedného účastníka pre zmenu prišiel Adidas, ktorý klesol z ôsmich tímov na sedem. Nemeckému zástupcovi zostala z minulej sezóny pätica Ajax, Bayern, Juventus, Olympiakos a Real Madrid. Prišiel však o Lyon, Benficu a Dinamo Záhreb, ktorých nahradilo len duo Manchester United – Lokomotiv Moskva. Ruský klub hral Ligu majstrov aj vlani, no vtedy mal na dresoch ešte logo americkej spoločnosti Under Armour. Puma v minulej edícii obliekala len kvarteto klubov, zatiaľčo tentokrát ich bude až spomínaných šesť. Len dva z nich sú však totožné s minulým ročníkom. K dvojici Manchester City – Borussia Dortmund sa pridávajú Borussia Mönchengladbach, Krasnodar, Marseille a Rennes. Naopak, českej Slavii sa ušlo v aktuálnej sezóne miesto len v Európskej lige UEFA a Valencia sa tento ročník v pohárovej Európe nepredstavuje vôbec. Na dvoch tímoch zostali New Balance aj Macron a nič sa nezmenilo ani pri Jome, ktorá má aj tento ročník zmluvu s talianskou Atalantou. Americká spoločnosť so skratkou NB ale oblieka dva odlišné tímy, ako tomu bolo vlani! Ligu majstrov hrá síce naďalej Liverpool, ktorý už ale nastupuje v dresoch značky Nike. Druhého vlaňajšieho zástupcu z Lille nahradil tandem Dynamo Kyjev – FC Porto. Macronu zostal z predchádzajúcej edície belgický zástupca FC Brugy, namiesto srbského tímu CZ Belehrad ale uvidíme tento ročník v jeho dresoch talianske Lazio Rím. Oproti minulej sezóne sa už nestretneme so značkami Kappa (Neapol), Jako (Leverkusen) a Under Armour (spomínaný Lokomotiv), spomínaným nováčikom je výrobca Bilcee, ktorého dresy nosí v klube tureckého majstra Istanbul Başakşehir aj bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel.

📸 planetafobal.com

Prvé dresy Nike

Classic Football Shirts sa tento týždeň vo svojich pravidelných videách pozreli na históriu dresov americkej spoločnosti Nike. Tá sa začala vo svetovom futbale výraznejšie presadzovať až v polovici 90. rokov, čo môžeme ilustrovať napríklad na štatistike z majstrovstiev sveta. Na domácom svetovom šampionáte v roku 1994 neobliekala ani jedného z 24 účastníkov, no o štyri roky neskôr vo Francúzsku už šesť z 32 reprezentácií, vrátane vtedajších finalistov z Brazílie. Za veľkou mlákou mala premiéru v roku 1979, kedy jej dresy mal tím Portland Timbers, v Európe debutovala v roku 1983, vďaka anglickému Sunderlandu.


Oblečenie v milánskom derby

Tento víkend priniesol viacero zaujímavých stretnutí a jedným z nich bolo bezosporu aj milánske derby medzi Interom a AC, v ktorom sa druhý menovaný tím tešil z víťazstva 2:1. Obidva kluby nastúpili tradične vo svojich hlavných dresoch, napriek tomu, že je na nich výrazne zastúpená čierna farba. Práve rozdielové odtiene červenej a modrej totiž dlhé roky poskytujú dostatočný kontrast na to, aby ani jeden z tímov nemusel využiť náhradnú sadu. Rossoneri navyše zabezpečujú lepšiu rozlíšiteľnosť aj bielou farbou trenírok a štulpní, zatiaľ čo Nerazzurri zostávajú verní svojej tradičnej kombinácií s čiernymi, prípadne modrými prvkami výstroja. Britský web Museum of Jerseys si všimol, že táto tradícia ale bola porušená v ročníku 2016/17. Pred štyrmi rokmi totiž dodávatelia obidvoch klubov trochu experimentovali s dizajnom oblečenia a najmä tričká už neposkytovali dostatočný kontrast. To sa ukázalo aj vo vzájomnom stretnutí 20. novembra 2016. Domáce AC obliekala nemecká spoločnosť Adidas, ktorá mu červené pruhy umiestnila len na prednú stranu tričiek, zatiaľ čo rukávy a zadná strana zostali čisto čierne. Inter mal dresy od Nike, na ktorých robili modrú farbu trochu tmavšou vertikálne čierne prúžky a rukávy boli taktiež jednofarebné čierne. Napriek bielym trenírkam a štulpniam, ktoré si tentokrát obliekali Nerazzurri, boli po zápase sťažnosti na rozoznateľnosť dresov. Aj preto v jarnej odvete nastúpili Rossoneri proti čierno-modrému Interu v čisto bielom oblečení. To je samozrejme pre milánske AC prirodzenou náhradnou voľbou, no akurát v sezóne 2016/17 bola na troch prúžkoch namiesto tradičných farieb použitá zlatá. Futbalisti 18-násobného talianskeho majstra sa tak v prestížnom mestskom derby predstavili v oblečení, na ktorom chýbali ich klasické klubové farby – červená a čierna. Tie boli zastúpené len v klubovom znaku, ktorý zostal v štandardnom farebnom prevedení. Tradičné oblečenie sa do derby della Madonnina vrátilo už v nasledujúcom ročníku 2017/18.

Juraj Kucka v súboji s Ivanom Perišićom v milánskom derby 20. novembra 2016 (📸 Getty Images).
AC Miláno v bielo-zlatom prevedení v zápase proti domácemu Interu z 15. apríla 2017 (📸 Getty Images).

Real aj Barcelona v ružovom

Španielski giganti Real Madrid aj FC Barcelona nastúpili na svoje sobotňajšie zápasy La Ligy zhodne v ružových dresoch. Zatiaľ čo madridský celok zvolil túto netradičnú farbu na domáce stretnutie proti Cádziu v rámci podpory boja proti rakovine prsníka, katalánsky veľkoklub sa farebne musel prispôsobiť modrému hostiteľovi z Getafe. Netradičná farba však horúcim kandidátom na španielsky titul veľa šťastia nepriniesla, keď obidva tímy prehrali zhodne 0:1. Bilanciu si budú môcť vylepšiť už počas budúceho víkendu, kedy ich čaká vzájomný zápas. Ešte pred El Clásico však obidve mužstvá odštartujú svoju púť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Na Real čaká 21. októbra ukrajinský Šachťar Doneck, Barcelona nastúpi už o deň skôr proti maďarskému Ferencvárosu.


Nové dresy 41. a 42. týždňa

Keďže minulá nedeľa patrila predstavovaniu dresov reprezentácií, v aktuálnom týždenníku si zhrnieme nové oblečenie klubov za posledné dva týždne. Napriek tomu, že v kalendári už máme za sebou osemnásť októbrových dní, niektoré známejšie tímy využili aj toto pomerne neskoré obdobie na predstavenie svojich tretích, či dokonca štvrtých dresov. A trochu netradične sa pozrieme aj na niektoré klubové celky z Brazílie.

📸 footballshirtculture.com

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok