Čo týždeň dal 26/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Uplynulý týždeň bol vo futbalovom svete poznačený najmä úmrtím legendárneho Diega Maradonu, ktorý nás navždy opustil v stredu 25. novembra. Táto smutná udalosť rezonovala aj na zahraničných weboch venovaných futbalovým dresom. Pozrieme sa aj na špeciálne oblečenie futbalistov Herthy Berlín, predstavíme si zaujímavú štatistiku predaja dresov v USA, pristavíme sa pri katalógových dresoch v nemeckej Bundeslige a v závere poodhalíme, čo pripravuje v nasledujúcej sezóne nemecká spoločnosť Adidas. Príjemné čítanie!


Zomrel Diego Maradona

Ako už bolo spomenuté v úvode, najvýraznejšou správou posledných dní bolo úmrtie legendárneho Diega Maradonu. Na toho si okrem mnohých iných spomenuli aj dva britské weby venujúce sa futbalovým dresom. Museum of Jerseys sa zamysleli v článku, či argentínska legenda urobila z dresov svojich tímov nezabudnuteľné kúsky, alebo sa tieto stali ikonickými práve vďaka nemu. V prehľade nechýba spomienka na časy v Boce Juniors, Barcelone i Neapole, či takisto reprezentačné úspechy, vrátane titulu z MS 1986 alebo amerického šampionátu z roku 1994, na ktorom sa Diego predstavil posledný krát ako hráč. Classic Football Shirts sa pre zmenu zamerali len na jeho slávne obdobie v Neapole, počas ktorého odohral 188 zápasov a strelil 81 gólov. Prehľad dresov talianskeho klubu si môžete pozrieť vo videu. Mimochodom, Partenopei hrajú práve v čase vydania tohto týždenníka v špeciálnych dresoch, o ktorých bude na tomto webe ešte určite zmienka…


Špeciálne dresy Herthy Berlín

Futbalisti nemeckej Herthy Berlín majú od minulého týždňa k dispozícii nové špeciálne dresy. Tie vzdávajú poctu fanúšikom tohto klubu z hlavného mesta Nemecka, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Peter Pekarík. Modré dresy vychádzajú z dizajnového modelu Nike Vapor II a výnimočne nie sú v pruhovanom prevedení. Na hrudi sa nachádza namiesto emblému sponzora veľká modro-biela vlajka s písmenom H. Vzadu pod výstrihom nájdeme biely nápis „Wo die Fahnen Blau-Weiß Weh’n” – „Tam kde vejú modro-biele vlajky.” Desiaty tím minuloročnej sezóny Bundesligy pokrstil dresy už počas predchádzajúceho víkendu, na domácom štadióne však prehral s Borussiou Dortmund vysoko 2:5.

📸 instagram.com/herthabsc


Najpredávanejšie dresy v USA

O zaujímavé štatistiky sa s verejnosťou podelil americký obchod Soccer.com, ktorý zverejnil najpredávanejšie dresy podľa jednotlivých štátov USA. Štatistiky sa týkajú posledných mesiacov, konkrétne od začiatku októbra až do 22. novembra. Z hľadiska celkového predaja je najpopulárnejším futbalistom Lionel Messi z FC Barcelona, ktorého oblečenie sa najviac predáva po celom americkom území, vrátane Kalifornie, Texasu, Floridy alebo New Yorku. Druhé miesto obsadil domáci reprezentant Christian Pulisic z anglickej Chelsea. Dresy s jeho menovkou kupujú okrem jeho rodnej Pensylvánie aj v Nevade, Minnesote alebo Louisane. Na treťom mieste je hviezda Juventusu Turín Cristiano Ronaldo, ktorý je najpopulárnejší v Novom Mexiku, Georgii alebo Illinois. Najúspešnejšiu päticu uzatvárajú Kylian Mbappé z Paríža Saint-Germain a Marcus Rashford z Manchestru United. Zaujímavosťou je, že francúzsky útočník nedominuje žiadnemu z 50 štátov USA, jeho anglický kolega získal prvenstvo aspoň na Aljaške. Pohľad na štatistiku predajnosti podľa jednotlivých štátov ale ponúka aj ďalšie mená – v Oregone sa kupujú najviac dresy liverpoolskeho krídelníka Sadia Maného, vo Vermonte je miláčikom záložník Tottenhamu Hotspur Dele Alli, Južná Dakota zase fandí obrancovi Leonardovi Bonuccimu z Juventusu a Severná pre zmenu záložníkovi červených diablov Brunovi Fernandesovi. Jeho spoluhráč Anthony Martial je najväčším obľúbencom na Havaji.

📸 soccer.com


Katalógové dresy v Bundeslige

V predchádzajúcich častiach týždenníka sme sa pozreli na katalógové oblečenie tímov anglickej Premier League a španielskej La Ligy. Dnes je na programe nemecká Bundesliga. V nej nájdeme trojicu tímov, ktoré majú k dispozícii aspoň jeden model bežne dostupný v katalógu alebo v niektorom z e-shopov. Vo všetkých prípadoch sa jedná o kluby spolupracujúce s americkou spoločnosťou Nike. Tá dokázala kompletné unikátne oblečenie pripraviť len Wolfsburgu a Herthe. Tretie dresy berlínskeho celku síce vyzerajú ako katalógový model Park VI, je na nich ale vyšitá mapa mesta Berlín, čím sa stávajú unikátnymi. To už ale nemôžeme povedať o tretích dresoch Augsburgu, ktoré sú červenou verziou modelu Vapor Knit II. Podobne aj Frankfurt nosí ako tretie oblečenie zlatý model Park VI a v katalógovom oblečení hrajú aj futbalisti Red Bullu Lipsko. Ich červené dresy Tiempo Premier sú klubom označované až ako štvrtá voľba.

Mapa mesta na červených dresoch Herthy Berlín.

📸 herthashop.de, fca-fanshop.de, stores.eintracht.de, redbullshop.com a r-gol.com


Adidas pripravuje návrat dvojfarebného loga

Čoraz viac začínajú na povrch presakovať informácie o nových dresoch veľkoklubov pre budúci ročník 2020/21. Zahraničný web Footy Headlines dnes prezradil, že na dresy Realu Madrid sa vo výraznej miere vráti oranžová farba. Tá už bola na oblečení Bieleho baletu prítomná aj v ročníku 2013/14, v novej sezóne by ale malo byť v tejto farbe vyhotovené aj logo spoločnosti Adidas, či partnera klubu Fly Emirates. Ďalšie farebné odhalenie sa týka dresov Arsenalu, na ktorých budeme opäť vidieť tmavomodrú farbu. Tá ku klubu patrí dlhodobo a kanonieri ju mali na svojom oblečení aj na prelome 80. a 90. rokov, kedy ich taktiež obliekal nemecký dodávateľ. Práve spoločnosť založená Adolfom Dasslerom pripravuje do budúcej sezóny aj návrat svojho dvojfarebného loga Adidas Equipment. To by sme mali vidieť na tretích dresoch popredných európskych celkov ako Juventus Turín, Bayern Mníchov, či Manchester United, vrátane spomínanej dvojice Real Madrid – Arsenal Londýn. Dizajn dresov má byť inšpirovaný začiatkom 90. rokov.

5 komentárov k príspevku “Čo týždeň dal 26/2020

    1. Myslím, že nie. Čo som pozrel aktuálnu ponuku Uhlsport a Jako, tak tam nevidím presne také modely. Ktoré konkrétne tipuješ na katalógové?

      1. tak ono urcime si v prvom rade, ci za katalogove povazujes aj katalogove co maju nejaku unikatnu potlac, ako ma napriklad freiburg…. lebo to ma snad kazdy, takze ak nebudeme brat v uvahu potlac, tak si myslim, ze jako dresy budu v katalogu buducu sezonu…..lebo leverkusen mi pride ako novy champ 3.0 a stutgart nahradny a treti moze byt celtic 3.0, len oni tam maju aj mapku mest….. plus hummel, uhlsport a podobne mensi vyrobcovia tiez pochybujem, ze ked teraz nie su, od jari nebudu v katalogoch….. pride mi, ze dnes ma unikatne dresy malo tymov, vsetko sa mi zda ze sa opakuje…. hlavne nike a puma ma tento rok vela podobne oblecenych tymov

        1. Príklady si môžeš zobrať z tých troch klubov, čo som uviedol – sú to dresy v presne tých istých farbách a úplne rovnakom dizajne ako je katalógový model. To znamená, keď by som si chcel vyrobiť repliku takého dresu, tak si ho objednám z nejakého e-shopu a len si dám naň dotlačiť klubový znak a sponzora, prípadne nejaké nápisy a mám hotový dres.

          Čiže napr. ak si kúpim Adidas Tiro 19 v kombinácii tmavej zelenej a neónovej žltej, tak si viem pridaním znaku a sponzorov z toho urobiť brankársky dres Nitry, brankársky dres Ružomberka, alebo náhradný dres Karvinej.

          Ak by ale napr. AS Rím mal zmluvu s Adidasom a mali by dresy v tomto istom dizajne ale v ich farbách – t.j. ich tmavočervená a žltá, tak ich dresy by som za katalógové nepovažoval, lebo v takej farebnej kombinácii ich bežne v e-shope nekúpiš. Ja aj takýto dres považujem za unikátny.

          Tu je katalóg JAKO na aktuálnu sezónu 20/21: https://fliphtml5.com/bgsj/nago/basic/201-250 – tam ešte tie verzie 3.0 nevidím, tak neviem ako budú vyzerať. Je možné, že ich zaradia do katalógu budúci rok, ale myslíš, že napr. v prípade Štutgartu bude v katalógu presne verzia v tom čierno-červenom prevedení, alebo v tých dvoch odtieňoch vojenskej zelenej? Skôr si myslím, že tam budú podobné farby ako doteraz a v presne takejto kombinácii ich tam asi nenájdeme.

          1. ved tak som to myslel, ze vela klubov ma katalogovu verziu s potlacou, len ci beries za katalogovy aj taky freiburg, alebo kto to ma katalogovy hummel s pridanymi orlami a podobne….. pri tych jako dresoch len dedukujem, ze to tak bude, ze v prvej sezone ich dostanu vecsie kluby a o rok sa dostanu do katalogu…. len jako je specificke, ze drzi dizajn 5 rokov, tak to bude trvat mozno dlhsie ako sezonu….. ono pri tych dizajnoch tazko povedat, ci sa neobjavia nakoniec v katalogoch vsetky, skor by som tipoval ze ano, aspon v tych aplikaciach na vytvorenie dresu, kde su casto drahsie, kedze si farebne kombinacie kazdy voli podla seba a urcite tym zvysia predaje, lebo nespominam si na nejaky dizajn, ak to neboli nejake specialne vyrocne dresy co by sa niekde potom neobjavili, hlavne u tych mensich dodavatelov….. ved aj tie retro dresy adidas sa nakoniec v katalogu objavili

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok