Čo týždeň dal 5/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Prvý februárový týždenník prináša kuriózne porovnanie oblečenia brankárov s vtákmi, pohľad na nové dresy dvoch slovenských tímov a nechýba ani príspevok z dizajnérskej komunity, kde budú tentokrát hlavnou inšpiráciou aktuálne dresy Nigérie. V Katare sa tento týždeň začali Majstrovstvá sveta klubov a tak si v závere môžete v galérií pozrieť dresy ich všetkých siedmich účastníkov. Príjemné čítanie!


Brankári ako vtáci

O futbalových dresoch sa dá písať naozaj v súvislosti s čímkoľvek. Možno ste si párkrát pri sledovaní prenosov povedali, že ten brankár je oblečený ako papagáj! Toto pomenovanie veru platilo najmä pri šialených farebných kombináciách dresov gólmanov v 90. rokoch. Dan Baldassare, ktorý sa zaoberá štúdiom správania vtákov, to doviedol k dokonalosti! Tento futbalový fanúšik z mesta Oswego v štáte New York rovno vybral reálne existujúcich operencov, ktorí sa ponášajú na jednotlivých brankárov 🙂 Ja som sa zahral trošku na ornitológa, aby som priniesol správne slovenské rodové a druhové názvy a vy si už výsledok pozrite v priloženej galérií 😉

📷 twitter.com/evornithology


Bardejov bude obliekať Diadora

Tento týždeň sa do súhrnu noviniek dostáva aj druhá najvyššia slovenská súťaž. Partizán Bardejov sa počas tureckého sústredenia predstavil v nových dresoch z dielne talianskej spoločnosti Diadora. Tá tak zaznamená v jarnej časti návrat na slovenské trávniky, kde už niekoľko sezón chýbala. V minulosti si jej oblečenie v druhej lige vyskúšali hráči Rimavskej Soboty, Lučenca, či Nitry, v najvyššej súťaži obliekala naposledy Ružomberok v ročníku 2002/03. Nové dresy Bardejova sú prispôsobené klubovým farbám – hlavné červené sú doplnené diagonálnymi pásikmi v bielej a modrej farbe, na náhradných bielych sú to zase modré a červené pruhy. Partizánu patrí po štrnástich kolách zatiaľ zostupová trinásta priečka s dvojbodovou stratou na dvanáste Komárno.

📷 instagram.com/partizanbardejov.official, fakelfc.ru


Nitra opäť v nových dresoch

Ďalšia novinka sa týka diania v našej Fortuna lige. AS Trenčín nebude jediným tímom, ktorý sa v jarnej časti predstaví v nových dresoch. Oblečenie totiž prekvapujúco opäť mení aj FC Nitra. Spolupráca klubu spod Zobora so spoločnosťou Adidas trvá momentálne presne jeden rok a modro-bieli si v nasledujúcich mesiacoch zahrajú už v tretej sade s tromi prúžkami. Po modeloch Regista 20 z jarnej časti minulého ročníka a Tiro 19 z jesennej toho aktuálneho padla voľba tentokrát na dizajn Condivo 21, ktorý je súčasťou nového katalógu nemeckého výrobcu. Čo sa týka farieb, nejedná sa o žiadne prekvapenie, Nitra bude hrať opäť v modrých a bielych dresoch.

📷  instagram.com/fc.nitra


Nigéria inšpiráciou pre ostatné kluby

Aj tento týždeň si dáme niečo z dizajnérskej komunity. Síce sa jedná už o starší príspevok z novembra minulého roka, ale návrhy oblečenia od Freda Russela sú aktuálne aj teraz vo februári. Londýnsky dizajnér zobral jednými milované a druhými zatracované dresy Nigérie a prispôsobil na nich farby tak, aby kopírovali vzhľad európskych veľkoklubov. Treba povedať, že pokiaľ by k niečomu podobnému kluby pristúpili, jednalo by sa asi vo väčšine prípadov o poriadne experimenty.

📷 instagram.com/fred_illustrations/


Špeciál k Majstrovstvám sveta klubov 2020

Vo štvrtok sa v Katare začal ďalší ročník Majstrovstiev sveta klubov. Turnaja, ktorý je preložený z decembra kvôli pandémii koronavírusu, sa aj tento rok malo zúčastniť sedem mužstiev, ktoré hrajú vyraďovacím systémom. Nie všetky však začínajú šampionát už od úvodného kola. To sa však tento rok dokonca ani neodohralo. Domáci zástupca Al-Duhail totiž postúpil automaticky, keďže novozélandský účastník Auckland City kvôli rizikám spojeným s ochorením Covid-19 napokon do Kataru ani nepricestoval… V druhom kole však už mohli priaznivci sledovať postup egyptského Al Ahly (víťaz Africkej ligy majstrov) cez katarského zástupcu Al-Duhail (1:0) a takisto aj triumf mexického tímu Tigres UANL (víťaz Ligy majstrov zóny CONCACAF) nad kórejským Ulsan Hyundai (víťaz Ázijskej ligy majstrov) 2:0. Víťazi v semifinále narazia na nemecký Bayern Mníchov, resp. brazílsky Palmeiras. Porazené tímy z druhého kola odohrajú stretnutie o 5. miesto. V galérií si môžete pozrieť prehľad dresov všetkých účastníkov tohto turnaja.

Bayern Mníchov (Adidas)

📷 fcbayern.com

Palmeiras (Puma)

📷 palmeiras.com.br

Tigres UANL (Adidas)

📷 adidas.com, wegotsoccer.com

Ulsan Hyundai (Hummel)

📷 instagram.com/ulsanhyundaifootballclub

Al-Duhail (Puma)

📷 instagram.com/duhailsc

Al Ahly (Umbro)

📷 umbro.com

Auckland City (Dynasty)

📷 dynastysport.co.nz, instagram.com/officialaucklandcityfc

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok