Čo týždeň dal 12/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Aj poslednú marcovú nedeľu nebude na tomto webe chýbať tradičný týždenník. Dnes bude prevažne venovaný reprezentáciám, keďže posledné dni patria vo svetovom futbale kvalifikácií o postup na MS 2022 do Kataru. Pozrieme sa na spoluprácu americkej spoločnosti Nike s Talianskym národným tímom, odhalíme menšiu zmenu na oblečení Nórska a predstavíme aj nový znak Španielskej reprezentácie. Z klubových noviniek to bude nové oblečenie IFK Göteborg, v ktorom si zapózoval aj náš reprezentačný kapitán Marek Hamšík a menší návrat k dresom druholigového Partizána Bardejov, v ktorých jeho hráči odohrali zimné sústredenie v Turecku. Príjemné čítanie!


História spolupráce Nike a Talianska

Presne v piatok oslávila Talianska futbalová federácia 123. výročie svojho založenia a možno aj z tohto dôvodu sa ešte začiatkom marca rozhodli Classic Football Shirts zaspomínať na spoluprácu Squadry Azzurra s americkým dodávateľom Nike. Tá sa začala v polovici 90. rokov a hoci vydržala len štyri roky, priniesla niekoľko ikonických dresov, či tréningových súprav, ktoré sa medzi zberateľmi tešia popularite až dodnes. Poznačilo ju aj rozhodnutie federácie, podľa ktorého hráči na svojich dresoch nemohli mať logo výrobcu. Taliansko tak absolvovalo záverečné turnaje Majstrovstiev Európy 1996 v Anglicku a Majstrovstiev sveta 1998 vo Francúzsku v oblečení bez tradičnej fajočky. Viac informácií a zaujímavostí už nájdete vo videu.


Nórsko s menšou zmenou

Napriek tomu, že vzhľad nórskych reprezentačných dresov poznáme už od septembra minulého roka, ich zápasovej premiéry sme sa dočkali až tento týždeň. Reč je konkrétne o náhradných svetlých dresoch, ktoré sú charakteristické textúrou ľadu a sú označované za jedny z najkrajších v aktuálnej kolekcii od americkej spoločnosti Nike. V súťažnom zápase na pôde Gibraltáru ich mali nórski futbalisti kvôli lepšej viditeľnosti čísiel a menoviek upravené. Pôvodne textúrou pokrytú zadnú časť tak zmenili prísne pravidlá UEFY na čisto bielu. Spoluhráči hviezdneho Erling Haalanda v stretnutí zvíťazili jednoznačne 3:0.

Zápasové dresy Nórska s bielym podkladom pod číslami a menovkami.
Dresy Nórska predávané v obchodoch s textúrou cez celý chrbát.

📸 instagram.com/fotballandslaget a footballshirtculture.com


Španielska reprezentácia má nový znak

V Španielsku počas týždňa predstavili rovno dva nové znaky súvisiace s tamojším futbalom. Nové logo má Španielska futbalová federácia (RFEF), ktorá predchádzajúcu verziu poriadne zjednodušila a bude sa prezentovať len štvoricou písmen v kruhu. Zmeny sa ale dočká aj emblém na oblečení reprezentácie. Ten je po novom výrazne zjednodušený a budeme ho s veľkou pravdepodobnosťou vídavať len v jednofarebnom prevedení. Zmenou prešla najmä spodná časť, z ktorej vypadla stuha. Na jej mieste je práve nové logo RFEF, doplnené po bokoch číslami 19 a 09 symbolizujúcimi rok založenia. Na letnom turnaji EURO 2020 a takisto aj v aktuálnej kvalifikácií o postup na MS 2022 do Kataru ešte ale španielskych futbalistov uvidíme v dresoch so starším logom ich reprezentácie. Nové sa na oblečenie dostane až budúci rok.

Porovnanie aktuálneho a nového loga španielskej futbalovej reprezentácie
(📸 twitter.com/dresblog_cz)

Marek Hamšík v novom drese

Švédsky IFK Göteborg predstavil svoje nové dresy pre nadchádzajúci ročník 2021. V domácej súťaži sa futbalisti 18-násobného švédskeho majstra predstavia v oblečení od švédskej značky Craft. Do červeného dresu určeného pre zápasy na ihriskách súperov sa obliekla aj čerstvá klubová posila, ktorou nie je nik iný ako kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík. Zatiaľ čo domáce dresy sú v tradičnom bielo-modrom pruhovanom prevedení, náhradné majú pripomínať červené oblečenie z rokov 1992-94, počas ktorých klub získal dva majstrovské tituly. Švédska najvyššia súťaž odštartuje ďalšiu edíciu 10. apríla, Göteborg v nej naposledy v konkurencii 16 mužstiev obsadil 12. miesto.

📸 ifkgoteborg.se


Dresy Bardejova v predaji na Classic Football Shirts

O britskom webe Classic Football Shirts už bola zmienka v prvom príspevku tohto týždenníka. Dnes ma prekvapil na sociálnej sieti Twitter príspevok, v ktorom tento obchod ponúka na predaj nové dresy druholigového Partizána Bardejov. Tie mal klub z východného Slovenska zatiaľ oblečené len počas zimnej prípravy v Turecku, v lige naďalej pokračuje v starom oblečení z dielne nemeckej spoločnosti Adidas. V predaji je hlavný červený, ako aj náhradný biely dres, a to dokonca vo viacerých veľkostiach. Ak by ste mali o tieto zaujímavé kúsky záujem, pripravte si približne 30 € (24,99 libier), doprava na Slovensko vás vyjde potom ďalších asi 10 € (7,99 libier). Výsledná cena sa ešte navýši z dôvodu cla, keďže Veľká Británia už nie je členom Európskej Únie. V závere dodávam, že bardejovské dresy spomínam len ako zaujímavosť a nejedná sa o žiadnu platenú či inú spoluprácu s konkrétnym obchodom.

📸 classicfootballshirts.co.uk

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok