Dresy FC Porto 2011/2012

2011/2012 Nike Portugalská liga
Autor: Myso

Na úvodné júlové dni si prezentáciu svojich nových dresov nechalo aj portugalské FC Porto. Nové oblečenie úradujúceho portugalského majstra predstavili v hoteli Yeatman hráči klubu Joao Moutinho, Hulk, Rolando, James Rodríguez a brankár Helton, ktorý bude chytávať v čiernom.

Hlavné dresy Porta sú v tradičnej bielo-modrej farebnej kombinácii. Na tričkách už nenájdeme golierik, čo bolo želaním hráčov, ktorým údajne počas zápasov prekážal. Namiesto neho zvolili dizajnéri americkej spoločnosti Nike biely véčkový výstrih. Pod ním nájdeme vpravo modré logo výrobcu dresov a na ľavej strane klubový znak.

Ako už býva zvykom u americkej spoločnosti Nike, aj dresy Porta sú doplnené niekoľkými zaujímavými detailmi. Vnútri výstrihu sa nachádza nápis „A vencer desde 1893“„Víťazne od roku 1893,“ ktorý tak symbolizuje úspechy klubu od jeho roku založenia. Vzadu sa pod výstrihom nachádza biely nápis FC Porto.

Partnerom 25-násobného portugalského majstra sú Portugalské telekomunikácie. Tie sa na hlavných dresoch Porta prezentujú svojim produktom “meo,” čo je televízna služba umožňujúca prijímať signál cez satelit alebo prostredníctvom IPTV. K pruhovaným tričkám budú nosiť hráči modré trenírky a modré štulpne.

Pre náhradné dresy bola zvolená tmavomodrá farba. Najvýraznejším prvkom tričiek sú dva “cikcakovité” pruhy v modrej a fialovej farbe. Práve fialový pruh pripomína farbu náhradných dresov Porta z veľmi úspešnej sezóny 2003/2004, kedy klub pod vedením Josého Mourinha vyhral domácu ligu i prestížnu Ligu majstrov.

Portugalský Telekom sa ako partner klubu prezentuje na náhradných dresoch svojou dcérskou spoločnosťou TMN, ktorá sa zaoberá telekomunikačnými službami v oblasti mobilných telefónov. Na tričkách nájdeme aj zlaté prvky, vpravo pod okrúhlym výstrihom je to logo spoločnosti Nike, na zadnej strane tričiek nápis FC Porto.

Ku skompletizovaniu informácií o partneroch portského klubu treba ešte spomenúť pivnú značku Super Bock, ktorej logo nájdeme na zadnej strane obidvoch tričiek. Tie majú mimochodom z vnútornej strany na mieste klubového znaku vyšité motto „Coraçáo com Razáo,“ ktoré možno preložiť ako „So srdcom a s rozumom.“

K spomínaným dvadsiatim piatim titulom v domácej súťaži pridali “Draci” aj dvadsať víťazstiev v Portugalskom pohári. Dvojnásobný víťaz Ligy majstrov (1987, 2004) dokázal rovnaký počet krát triumfovať aj v Pohári UEFA (2003, 2011), ktorý nesie už v súčasnosti názov Európska liga UEFA a raz bol úspešný aj v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov (1984).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok