Dresy Škótska 2011-2013

2011/2012 2012/2013 Adidas Reprezentácie
Autor: Myso

Dnes sú v Európe na programe záverečné zápasy kvalifikačných skupín o postup na EURO 2012. A práve v dnešný deň predstavila nemecká spoločnosť Adidas nové dresy škótskej reprezentácie.

Dresy sú opäť v tmavomodrej farbe doplnené trojicou bielych pruhov charakteristických pre nemeckého výrobcu. Oproti posledným ale došlo k niekoľkým zaujímavým úpravám. Na prvý pohľad je hneď viditeľný biely golierik doplnený škótskymi vlajkami na prednej i zadnej strane. Zmenou prešiel aj znak Škótskej futbalovej asociácie, ktorý je obohatený o biely krúžok s nápisom Scotland a rokom vzniku organizovaného futbalu v Škótsku – 1873. Podobne upravený znak mali škótski reprezentanti už aj na MS 1974 v Nemecku.

Ešte zaujímavejším prvkom ako upravený znak je potlač na hrudi. Tá v sebe zahŕňa množstvo odkazov na Škótsko a jeho bohatú futbalovú históriu. Nájdeme na nej súčasnú i minulú podobizeň národného štadióna Hampden Park, leva zo znaku Škótskej futbalovej asociácie, ďalej loptu, s ktorou v roku 1928 Škótsko rozdrvilo Anglicko vo Wembley 5:1, štylizovanú kvetinu Fluer-De-Lis, opäť aj rok vzniku Škótskej futbalovej asociácie a v neposlednom rade aj štátnu vlajku.

K tmavomodrým tričkám budú škótski futbalisti aj naďalej nosiť vo väčšine stretnutí biele trenírky a červené štulpne. Trenírky sú na bokoch doplnené tmavomodrými prúžkami charakteristickými pre nemeckého výrobcu. Pri ich výrobe sa použila technológia spoločnosti Adidas pod názvom ClimaCool. Na štulpniach sú viditeľné biele prúžky a biele nápisy ALBA. Tie symbolizujú pomenovanie Škótska v galskom jazyku.

Spolu s hráčskymi dresmi dnes boli predstavené aj šedé brankárske dresy. Tie sú doplnené tmavomodrými prvkami. Na rozdiel od hráčskych dresov majú okrúhle výstrihy, na ktorých sa na zadnej strane nachádza škótska štátna vlajka. Pod výstrihom nájdeme tmavomodré logo spoločnosti Adidas, oproti ktorému je umiestnený znak Škótskej futbalovej asociácie. Trenírky i štulpne majú rovnaký dizajn ako v prípade hráčskych dresov, sú ale v šedo-modrom farebnom prevedení.

Škótsko dnes čaká dôležitý zápas v Španielsku, ktorý spoločne s výsledkom stretnutia Litva – Česko rozhodne o poradí na druhom a treťom mieste kvalifikačnej I skupiny. Škótsko hralo na majstrovstvách Európy naposledy v Anglicku 1996. Nové dresy budú Škóti používať aj počas kvalifikácie na MS 2014.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok