Dresy MFK Ružomberok 2011/2012

2011/2012 Corgoň liga Umbro
Autor: Myso

V predstavovaní dresov corgoňligových tímov dnes Svet dresov pokračuje klubom MFK Ružomberok. Liptákov dlhé roky oblieka britská spoločnosť Umbro, ktorá pre zverencov českého trénera Aleša Křečka dodala pre túto sezónu trojicu dresov. O hlavných bielych, náhradných čiernych, či tretích oranžových sa už podrobnejšie môžete dočítať v nasledujúcich riadkoch.

V Ružomberku po dlhšom období zvolili ako hlavné dresy biele. Tie sú doplnené čiernymi prvkami, no zaujmú najmä mestskou trikolórou, ktorá sa tiahne ich ľavou stranou. Jej vrchnú časť dopĺňa klubový znak so zlatou hviezdičkou za majstrovský titul z roku 2006. Pod trikolórou sa podobne ako na bielych trenírkach nachádzajú čierne čísla hráčov. K bielym tričkám a trenírkam nosia futbalisti MFK najčastejšie aj biele štulpne.

Náhradné dresy sú čierne. Napriek tomu, že je ich dizajn odlišný od bielych, opäť výrazne zaujmú mestskou trikolórou v ľavej časti. Tá je na hrudi prerušená logom produktu generálneho partnera klubu, ktorým je spoločnosť Mondi SCP. Ďalšieho partnera Eco Invest nájdeme na trenírkach a na zadnej strane dresov má svoje zastúpenie aj papierenský produkt Harmony. Zaujímavým detailom je malé logo MFK, ktoré sa nachádza na pravom rukáve tričiek, ten ľavý obsahuje logo našej najvyššej súťaže.

V minulej sezóne hlavné oranžové dresy sa stali túto sezónu až treťou voľbou. Ružomberčania ich využili do polovice októbra zatiaľ len raz, keď sa v nich predstavili v 6. kole v Prešove. Na dresoch sú výrazné čierne pruhy, ktoré sa tiahnu pozdĺž rukávov i na bočných stranách tričiek. Pod okrúhlym výstrihom sa nachádza vpravo biele logo spoločnosti Umbro a na ľavej strane ružomberský klubový znak. Oranžové tričká sú doplnené čiernymi trenírkami s oranžovými prúžkami a oranžovými štulpňami.

Jednotkou ružomberského tímu je Libor Hrdlička, ktorý sa v novej sezóne stihol predstaviť hneď v niekoľkých brankárskych dresoch. Detailnejší pohľad je venovaný tým červeným, ktoré majú v prednej časti čierny horizontálny pruh doplnený logom hlavného partnera klubu. Trochu nepochopiteľne boli pre ne zvolené oranžové čísla, ktoré na červenom podklade vidno len veľmi ťažko… Ďalšie oblečenie gólmanov liptovského tímu je v belasej, zelenej a čiernej farbe.

Ružomberčania obsadili v minulej sezóne siedmu priečku. Už vyššie spomínaným najväčším úspechom klubu je zisk majstrovského titulu z roku 2006, ku ktorému Liptáci pridali v ten istý rok aj víťazstvo v Slovenskom pohári. V najvyššej slovenskej súťaži boli hráči MFK úspešní aj v sezónach 2000/2001 a 2003/2004, kedy obsadili bronzové priečky.

Alternatívne kombinácie

Biely dres bez trikolóry, kombinovaný s čiernymi trenírkami (1. kolo, Z. Moravce - Ružomberok).
Čierny brankársky dres (2. kolo, Trenčín - Ružomberok).
Zelený brankársky dres (8. kolo, Senica - Ružomberok). Poznámka: foto z minulej sezóny.
Belasý brankársky dres (10. kolo, Trnava - Ružomberok).
Oranžový dres s trikolórou (25. kolo, Ružomberok - Nitra).
Čierne dresy s bielymi štulpňami (27. kolo, Ružomberok - Košice).
K pomerne krátkej histórií Ružomberka v najvyššej slovenskej súťaži (od roku 1997) sa viaže niekoľko zmien klubových farieb, ktoré sa vždy prispôsobovali farbám generálneho partnera. Tradičná kombinácia bielej, žltej a červenej bola na začiatku nového tisícročia nahradená bielou a modrou, neskôr zmenená na oranžovú, čiernu a bielu. Napriek tomu, že práve k súčasnej farebnej kombinácií sa viažu najkrajšie spomienky ružomberských fanúšikov, keďže oranžovo-bielo-čierna éra zahŕňa zisk slovenského double i pomerne úspešné účinkovanie v predkolách Ligy majstrov, ružomberskí fanúšikovia pochopili, že ich klub stratil za posledné roky svoju identitu. Tú sa ale kompetentní rozhodli prinavrátiť vskutku originálnym spôsobom. Trikolóru na hlavných bielych i náhradných čiernych dresoch nemožno považovať len za dizajnové vylepšenie, ale aj za doslova prelomový nápad v slovenských končinách, kde vládnu tzv. katalógové dresy. Milým doplnkom je aj malý znak na pravom rukáve čiernych dresov, potešilo ma aj to, že Ružomberčania sa nerozhodli napchať všetkých svojich partnerov len na tričká, ale že logo Eco Invest je umiestnené na trenírkach. Na Liptove naďalej požívajú aj celkom originálny font, ktorý sa tak postupne stáva súčasťou ružomberskej identity. Negatívom sú pre mňa oranžové čísla na červenom brankárskom drese. Pretláčanie klubovej farby na úkor čitateľnosti nikdy nebude dobrým riešením. Ružomberčanom sa navyše podarila aj jedna malá chybička, ktorú ste si možno všimli pri obrázku zachytávajúcom detaily hlavných dresov. Logo Harmony majú niektorí hráči umiestnené nad, iní zase pod čiernym prúžkom, na zadnej strane bielych tričiek. Ďalším nedostatkom sú dresy s dlhými rukávmi, na ktorých je logo Corgoň ligy našité vpravo. Našťastie prevažujú originálne nápady – hviezdička nad klubovým znakom, ktorú majú Ružomberčania vôbec ako jediní v celej lige, či dvojica čiernych trenírok, ktoré sa líšia prúžkami vo farbe tričiek. Tieto dresy pre mňa patria k tomu najkrajšiemu, čo je možné vidieť na našich trávnikoch, no za vyššie uvedené nedostatky predsa len jednu hviezdičku strhávam.

Ako sa vám páčia dresy Ružomberka pre sezónu 2011/2012?

Tip: Vyjadrite svoj názor na dresy MFK Ružomberok v diskusii!

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok