Čo týždeň dal 29/2020

Čo týždeň dal
Autor: Myso

S menším oneskorením je tu aj týždenník. Dnes sa pozrieme na najkrajšie a najhoršie dresy aktuálnej sezóny podľa hlasovania návštevníkov Footy Headlines, zaspomíname si na zakladateľa spoločnosti Admiral Berta Patricka, predstavíme nové logo a dresy AS Trenčín, oslávime 120. narodeniny sicílskeho Palerma a zaspomíname si na netradičné dresy Fiorentiny. Príjemné čítanie!


Najlepšie i najhoršie dresy sezóny

Zahraničný web Footy Headlines spustil v priebehu decembra anketu, v ktorej mohli jeho návštevníci vybrať najkrajšie a najhoršie dresy aktuálnej sezóny 2020/21. Víťazom sa stal so ziskom 10,3% hlasov náhradný dres Ajaxu Amsterdam, druhú priečku obsadilo oblečenie AS Rím určené pre zápasy na ihriskách súperov (8,6%) a na treťom mieste skončila reprezentácia Nigérie (8,3%). V hlasovaní zameranom na najmenej vydarené kúsky triumfovala Chelsea s jej tretím dresom, ktorý ako najhorší označilo až 22% hlasujúcich. Podľa návštevníkov webu sa nevydarilo ani náhradné oblečenie Wolverhamptonu, ktoré obsadilo druhú priečku so ziskom 14,1% a na treťom mieste nájdeme tretí dres West Bromwichu, ktorý nazbieral 9,9% negatívnych hlasov. Čo sa týka značiek, tak v obidvoch kategóriách nájdeme gigantov Adidas a Nike, v tej s nevydarenými dresmi má svoje miesto aj Puma.

Najkrajšie dresy sezóny 2020/21:

Najhoršie dresy sezóny 2020/21:

 📸 ajaxshop.nl, asromastore.com, sportsdirect.com, chelseamegastore.com, shop.wolves.co.uk, shop.wba.co.uk


Zomrel zakladateľ Admiralu

Smutná správa prišla tento týždeň z Anglicka. Spoločnosť Admiral Sportswear oznámila prostredníctvom sociálnej siete Twitter, že zomrel jej bývalý majiteľ Bert Patrick. Ten kúpil v priebehu 60. rokov minulého storočia firmu na výrobu spodnej bielizne Cook & Hurst a prepojil svet športového oblečenia a marketingu. Značka Admiral bola vôbec prvou, ktorá sa objavila na dresoch anglickej reprezentácie. V roku 1974 Patrick zaplatil Futbalovej asociácii 15 000 libier a zároveň prišiel na trh s niečim, čo už dnes pokladáme za úplne bežné – spustil predaj replík dresov pre fanúšikov. Admiral sa stal postupne známou značkou, ktorú okrem anglickej reprezentácie nosili aj kluby ako Manchester United, Tottenham Hotspur, Southampton, či West Ham. Dnes značka oblieka najmä menšie kluby v USA a reprezentačné celky zo zóny CONCACAF. Na Slovensku nosila dresy značky Admiral v sezóne 1993/94 Nitra.

Bert Patrick (📸 Neville Chadwick Photography / soccerphile.com)

Trenčín má nové logo aj dresy

AS Trenčín predstavil v piatok svoje nové logo, ktoré nadväzuje na históriu trenčianskeho futbalu. Dvojnásobný slovenský majster bude mať aj nového dodávateľa, keď nemeckú spoločnosť Adidas vystrieda taliansky Macron. Partner z Apeninského polostrova pripravil na úvod zverencom belgického trénera Stijna Vrevena katalógové oblečenie. Klub však potvrdil na svojej webstránke, že od leta by mali mať Trenčania unikátne dresy, ktoré budú reprezentovať ich mesto a región. O novom oblečení AS nájdete zopár informácií aj v samostatnom článku.

📸 astrencin.sk


Palermo oslavuje 120. narodeniny

Okrúhle výročie oslavujú tento rok v Palerme. Miestny klub, ktorý zmenil pred rokom názov z US na SSD si pripomína svoje 120. narodeniny aj unikátnymi retro dresmi z dielne spoločnosti Kappa. Tie sú v netradičnej kombinácii bielej a modrej, ktorú v zošívanom vzhľade nosili hráči sicílskeho klubu v jeho samotných začiatkoch. K neodmysliteľnej ružovo-čiernej kombinácii prešli až v roku 1907. Súčasné klubové farby tak zostali na retro oblečení zastúpené na výstrihu, ktorý je doplnený šnúrkami. Trojnásobný finalista Talianskeho pohára hrá momentálne až v treťej najvyššej súťaži. Štýlové retro oblečenie si hráči Palerma oblečú 23. decembra v súboji dvoch bývalých účastníkov Série A proti Bari.

📸 instagram.com/palermofficial


Spomienka na dresy Fiorentiny

Aj pri poslednej novinke zavítame do Talianska. Classic Football Shirts si v tohtotýždňovom videu zaspomínali na dresy Fiorentiny. Klub z Florencie bol totiž v 80. rokoch známy nezvyčajne veľkým klubovým znakom, ktorý pokrýval výraznú časť prednej strany tričiek. Zatiaľ čo nemecká firma Adidas pripravila celku z centra Toskánska oblečenie s klasickým malým znakom, po zmene dodávateľa nastali výrazné zmeny. Spoločnosť J. D. Farrows sa rozhodla, že sa kruhový emblém s červenou ľaliou kombinovanou s písmenom F stane dominantným prvkom na fialovom oblečení. V rámci zachovania rovnakého štýlu bol vzor použitý aj na zadnej strane, kde mali hráči svoje červené čísla umiestnené taktiež v bielom kruhu. Pomerne veľký znak zostal aj na oblečení od ďalšieho partnera, ktorým bola neapolská spoločnosť Ennerre. Klub sa potom vrátil späť k zmenšenej verzii loga začiatkom 90. rokov.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok