Najviac slovenských titulov má Adidas

Slovenské súťaže Zaujímavosti
Autor: Myso

Zahraničné weby Planetafobal a Musem of Jerseys prišli tento týždeň so zaujímavými postrehmi v súvislosti s dodávateľmi a farbami dresov majstrovských celkov Premier League. O nich si budete môcť prečítať už v nedeľu večer v našom pravidelnom týždenníku, mňa však inšpirovali pozrieť sa na tieto fakty v súvislosti s víťazmi našej najvyššej súťaže.

Na Slovensku kraľuje Adidas

Najviac slovenských šampiónov obliekala nemecká spoločnosť Adidas a to najmä vďaka bratislavskému Slovanu, ktorý v jej dresoch získal až deväť zo svojich desiatich titulov. Po jednom potom pridali postupne Žilina, Artmedia, Trenčín a Trnava. Nemecký výrobca tak kraľuje slovenskému rebríčku, keď obliekal až trinásť slovenských majstrov. Zo zisku prvenstva sa tešil už v premiérovom ročníku našej najvyššej súťaže a rovnako obliekal aj nateraz posledného slovenského šampióna. Adidas zároveň momentálne ťahá sériu troch triumfov v rade (2018 – 2020), podobná sa mu podarila naposledy práve v začiatkoch slovenskej ligy (1994 – 1996). Naopak, najdlhšie sa titul v oblečení s tromi prúžkami neoslavoval sedem sezón, keď na štvrtý titul bratislavského Slovana z roku 1999 dokázala v dresoch nemeckého dodávateľa nadviazať až Žilina v roku 2007.

Premiérový titul Slovana z roku 1994 v dresoch Adidas.
Štvrtý titul Slovana v dresoch Adidas z roku 1999.
V roku 2007 sme sa dočkali jediného titulu Žiliny, ktorý nezískala v dresoch Nike.

Desať titulov pre Nike

Druhým najúspešnejším dodávateľom je spoločnosť Nike. Zatiaľ čo Adidas môže vďačiť svojmu prvenstvu bratislavskému Slovanu, tak v dresoch amerického dodávateľa sa triumfovalo najmä v Žiline. A to celkovo až šesťkrát. Dvakrát sa stal v oblečení Nike majstrom aj 1. FC Košice a desiatku zaokrúhľujú jedným titulom bratislavský Slovan (2009) a AS Trenčín (2016). Americký výrobca si na svoj prvý slovenský titul musel počkať do štvrtého ročníka našej najvyššej súťaže, naposledy sa v jeho dresoch tešili z prvenstva Žilinčania v roku 2017. Spoločnosť nesúca meno gréckej bohyne víťazstva však nemala v tituloch až takú dlhú pauzu ako jej nemecký konkurent. Šampióna v oblečení Nike sme na Slovensku nemali najdlhšie len štyri ročníky, ktoré delili tretí titul Žiliny z roku 2004 a piaty Slovana z roku 2009. K vyrovnaniu tejto série však môže prísť už po nasledujúcej sezóne.

Košice získali v dresoch Nike dva slovenské tituly a zahrali si aj v skupinovej fáze Ligy majstrov.
Belasí získali desať titulov, len jediný nebol v dresoch Adidas, v roku 2009 ich obliekala spoločnosť Nike.
Nateraz posledný titul v dresoch Nike zaknihovali v roku 2017 hráči Žiliny.

Hummel, Puma a Umbro

Okrem Adidasu a Nike sa slovenskí majstri tešili aj v oblečení dánskej spoločnosti Hummel, nemeckého dodávateľa Puma a britskej značky Umbro. Prvá menovaná firma bola dlhé roky dvorným dodávateľom bratislavského Interu, ktorý v jej dresoch začal hrávať už v polovici 90. rokov a taktiež v nich oslavoval víťazstvá v Slovenskom pohári a Mars Superlige na konci ročníkov 1999/00 a 2000/01. Puma sa objavila na oblečení Artmedie Petržalka pri jej premiérovom prvenstve v roku 2005 a o rok neskôr mal slovenský šampión dresy značky Umbro, keď si majstrovské chorály spievali v Ružomberku. Spomínané roky boli zároveň jedinými, kedy slovenský titul neoslavoval niekto v dresoch Adidas alebo Nike. Táto dvojica dodávateľov dominuje slovenskej lige posledných 14 ročníkov a v 27-ročnej histórii našej najvyššej súťaže platí, že majstrovský celok oblečie minimálne raz za tri sezóny.

Inter sa tešil v dresoch značky Hummel z dvojnásobného double v rokoch 2000 a 2001.
Futbalisti Petržalky sa stali slovenskými majstrami v dresoch Puma v roku 2005.
Jediný titul pre Ružomberok aj britskú značku Umbro prišiel v roku 2006.

Prekliatie talianskych značiek?

K titulu mali na Slovensku blízko aj tri talianske značky. Azda najtesnejšie to bolo v roku 1997, kedy triumfoval 1. FC Košice o bod pred Spartakom Trnava. Bílych andelov v tom čase obliekala spoločnosť Lotto a všetko nasvedčovalo tomu, že v jej dresoch získajú červeno-čierni aj vytúžený majstrovský titul. V poslednom kole však prišla nečakaná prehra na trávniku zachraňujúcej sa Rimavskej Soboty a z premiérového triumfu v slovenskej lige sa tak vďaka Košiciam tešila americká spoločnosť Nike.

Relatívne blízko bola k majstrovskému titulu aj talianska Legea, ktorá v ročníku 2002/03 obliekala futbalistov Petržalky. V tejto sezóne sa síce rozhodlo o majstrovi už v predposlednom kole, kedy Žilina v priamom súboji so Slovanom dokázala zvíťaziť gólom Mareka Mintála z nadstaveného času. Belasí však absolútne nezvládli záver súťaže, v posledných troch kolách nezískali ani bod a v tabuľke ich napokon na tretie miesto odsunula práve Artmedia, ktorá tak vo výsledku stratila na majstrovskú Žilinu len tri body.

Vladimír Kinder v drese Legea zo sezóny 2002/03.

Do tretice to mal taliansky dodávateľ nádejné rozohrané hneď v ďalšej sezóne 2003/04, kedy sa do posledného kola bili o prvenstvo obhajca zo Žiliny a prekvapujúco aj nováčik z Banskej Bystrice. Duklu obliekala v jarnej časti spoločnosť Kappa a Vojakov napokon delili od husárskeho kúsku v podobe majstrovského titulu len horšie vzájomné zápasy, keď obidve mužstvá nazbierali zhodne 64 bodov. Mimochodom, práve v tomto ročníku to bol zásluhou Žiliny pre spoločnosť Nike celkovo piaty slovenský titul, vďaka ktorému sa v tom čase stala najúspešnejším dodávateľom slovenských majstrov.

Martin Jakubko v drese Kappa, v ktorých Bystričania siahali na titul v roku 2004.

Ako je to s farbami?

Na Slovensku sa vďaka devätnástim titulom Slovana, Interu a Žiliny oslavuje najmä v modrom (resp. belasom) a žltom. Ten aktuálny by sme mohli vďaka výročnej edícii dresov skôr priradiť do kolonky pre biely tím, hoci ho bratislavský celok spečatil na trávniku Žiliny paradoxne v modrých dresoch. Z minulosti stojí za zmienku tiež obdobie medzi rokmi 2000 – 2004, kedy päťkrát v rade oslavoval žltý majster, zásluhou dvoch double Interu a majstrovského hetriku Žiliny. Šampióna v modrom odtieni sme najdlhšie nemali 9 sezón, ktoré delili štvrtý a piaty titul Slovana (1999 a 2009), na žltého sme po založení súťaže museli čakať prvých šesť ročníkov a štvorročná pauza delila aj dva nateraz posledné tituly Šošonov (2012 a 2017). Za bielych majstrov sa dajú okrem aktuálneho titulu Slovana považovať aj dva tituly Artmedie (2005, 2008) a Trenčína (2015, 2016), v oranžovo-čiernom sa oslavovalo dokopy trikrát vďaka Košiciam a Ružomberku, hoci ten spečatil svoj titul v predposlednom kole ročníka 2005/06 taktiež v bielych dresoch. Zatiaľ čo v novodobej ére Premier League dominujú v počte majstrovských titulov červené tímy, u nás sa v 27-ročnej histórii našej najvyššej súťaže tešil len jediný. Aj ten by sme mali po správnosti označiť ako červeno-čierny a prirodzene sa jedná o majstrovský zápis Spartaku Trnava z roku 2018.

Zdroj fotografií: Webové stránky klubov, Archívy SITA a TASR, SME.sk, Športky.sk

5 komentárov k príspevku “Najviac slovenských titulov má Adidas

  1. Top článok. Teraz by to chcelo spraviť štatistiku od samostatnosti, ktorí výrobcovia mali koľko tímov 😛

    1. Vďaka za pochvalu. Taká štatistika žiaľ asi nie je reálna, to by sa snáď podarilo len ak by všetky kluby zverejnili zmluvy 😀 V 90. rokoch sa veľa krát stalo, že sa vytiahli nejaké dresy len na 2-3 zápasy a potom v nich už mužstvo nikdy nehralo. Taktiež často aj z fotografií nie je úplne jasné o akú značku ide.

      1. Môžeš začať vyšetrovanie… Aj keď niektoré kluby už ani neexistujú, takže by to šlo ťažko 😀

        1. Vyšetrovanie prebieha dlhodobo, dosť pomohla teraz aj Korona, RTVS dala reprízu Retro Tanga a aj kluby povyťahovali nejaké články a obrázky pre pamätníkov, takže som si znovu trochu rozšíril obzory.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok