Dresy Slovenska 2020-2021

2020/2021 EURO 2020 Nike
Autor: Myso

Slovenský futbalový zväz konečne oficiálne predstavil nové reprezentačné dresy pre roky 2020 a 2021. Prvé obrázky unikli na web už v marci a očakávalo sa, že oblečenie bude uvedené v priebehu septembra, podobne ako pri ostatných národných tímoch. Úvodné zápasy novej edície Ligy národov však Slovenskí sokoli absolvovali ešte v modeloch z roku 2018 a na nový výstroj tak čaká zápasová premiéra až v baráži o postup na presunutý šampionát EURO 2020.

Zatiaľ čo pred dvomi rokmi sa v článkoch výraznejšie činili slovenské média, futbalový zväz i samotný dodávateľ, tento rok bolo nové oblečenie uvedené tak trochu v tichosti, počas tlačovej konferencie, ktorej nosnou témou bolo štvrtkové barážové stretnutie proti Írsku. Nové dresy mali na sebe prvýkrát oblečené reprezentanti Marek Hamšík a Albert Rusnák. Hovorkyňa SFZ Monika Jurigová ich stručne uviedla slovami: „Tmavomodré, ktoré má Marek, budú domáce a verím, že proti Írsku budú aj víťazné. Sú na nich zasnežené Tatry. Na bielom vonkajšom je pruh, kde sú čičmianske vzory.” Pre legionára z čínskeho Dalianu sú nové dresy na prvý pohľad pekné a v podobnom duchu sa vyjadril aj jeho reprezentačný kolega z americkej MLS: „Dobré sú, hlavne aby boli víťazné.”

Albert Rusnák a Marek Hamšík na tlačovej konferencii pred stretnutím s Írskom (📷 futbalsfz.sk).

Vo večerných hodinách potom pribudol na web Slovenského futbalového zväzu aj článok od autorky Lucie Petrincovej. V ňom je spomenutá textúra zasnežených Tatier ako aj jednotlivé symboly z čičmianskeho vzoru – dvojkríž, sokol, srdce, či hviezda života. Pár slov je venovaných aj viacfarebnému výstrihu použitému na bielom drese, ktorý odkazuje na slovenskú trikolóru. Neskôr sme sa na instagramovom profile futbalového zväzu dočkali aj infografiky, v ktorej je detailnejšie zachytená aspoň časť spomínaného bočného pruhu. Predstavitelia SFZ viackrát nesprávne uviedli, že sa jedná o tretiu sadu od amerického dodávateľa. V skutočnosti je to už desiaty modrý a desiaty biely dres z dielne spoločnosti Nike. Výpočet by sedel len v tom prípade, ak by sme rátali druhé obdobie spolupráce a vynechali z neho čisto biele a čisto modré dresy, ktoré si Slovenskí sokoli obliekali od septembra 2016 do júna 2017.

Infografika k novým slovenským dresom (📷 instagram.com/sfzofficial).

Hlavné dresy sú teda podobne ako v rokoch 2000 a 2018 v kombinácii tmavomodrej a svetlomodrej farby. Po predchádzajúcej inšpirácii ikonickou budovou Slovenského rozhlasu tentokrát oblečeniu dominuje textúra slovenských veľhôr. Tričká majú tmavomodrý véčkový výstrih, pod ktorým nájdeme logo spoločnosti Nike, emblém futbalového zväzu a štátny znak. Zakončenia rukávov sú taktiež v tmavomodrom prevedení. Bok tričiek vypĺňa lomený pruh pokrytý symbolmi z čičmianskeho vzoru.

Náhradné dresy sú biele, doplnené modrými detailmi. Zmenou prešiel výstrih, ktorý je okrúhly a inšpirovaný slovenskými národnými farbami. Zatiaľ čo v prednej časti je biely, na zadnej strane je rozdelený na polovice, z ktorých je jedna modrá a druhá pre zmenu červená. Bočný lomený pruh je podobne ako na tmavomodrých dresoch v modrej farbe, vďaka kontrastu s bielym podkladom však pôsobí výraznejšie.

Zahraničný web Colors of Football pripravil ešte v septembri obrázok, na ktorom sú zachytené aj zvyšné časti výstroja a oblečenie pre gólmanov. Hlavné dresy by mali byť doplnené tmavomodrými trenírkami so svetlomodrými pruhmi po bokoch a tmavomodrými štulpňami. V podobnom dizajne sú aj biele trenírky určené pre zápasy na súperových ihriskách kombinované s modrou. Náhradnú sadu dopĺňajú biele štulpne. Brankári nášho reprezentačného tímu by mali chytať v žltej, šedej a červenej verzii aktuálneho modelu Nike Gardien III.

Prehľad dresov Slovenska od Colors of Football (📷 instagram.com/cof_2015).

Aktualizácia 8.10.2020 – farby prezentované na infografike od Colors of Football potvrdilo aj tímové fotenie nových dresov, ktoré sa uskutočnilo začiatkom tohto týždňa.

Juraj Kucka počas fotenia nových reprezentačných dresov (📷 futbalsfz.sk).
Dominik Greif a Dušan Kuciak v tmavočervenej a žltej verzii brankárskeho modelu Gardien III (📷 futbalsfz.sk).

Slovensko čaká vo štvrtok domáce barážové stretnutie proti Írsku. Kvôli pandémii vírusu Covid-19 sa hrá len na jedno stretnutie, v prípade postupu by sme nastúpili 12. novembra na ihrisku lepšieho z dvojice Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. Zverenci trénera Pavla Hapala odohrajú v nových dresoch aj ďalšie zápasy aktuálnej edície Ligy národov. V nej sú našimi súpermi v skupine B2 Česko, Izrael a Škótsko.

Aktualizácia 9.10.2020 – fotografie z víťazného zápasu s Írskom (0:0, 4:2 na pokutové kopy):

📷 instagram.com/sfzofficial, TASR.

Aktualizácia 14.10.2020 – fotografie zo zápasu Ligy národov v Glasgowe (Škótsko – Slovensko 1:0).

📷 futbalsfz.sk, sport.sme.sk

Alternatívne kombinácie

Biele tričká s tmavomodrými trenírkami (Finále baráže o postup na EURO 2020, Severné Írsko – Slovensko, 12.11.2020, 📸 TASR)

5 komentárov k príspevku “Dresy Slovenska 2020-2021

  1. Naživo tie dresy vyzerajú pekne, aj tie biele (aj keď stále by som bral červené čísla, prípadne celý golier červený a modré čísla. Prípadne k modrým červené štucne.

    Každopádne na Eure by tie dresy vyzerali pekne a určite by najmä modré zaujali veľa ľudí. Pravdepodobne by sme vďaka postupu od Nike dostali aj ďalšie originálne tréningové a predzápasové dresy, čo by bolo fajn. Tak hádam sa tam dostanú.

    1. Dostali kvantum nových vecí, ale do tohto zrazu sa stihli potlačiť len dresy a nástupovky.
      A treba trošku krotiť optimizmus, dresy na ďalší cyklus majú byť opäť katalógové

  2. Vďaka za reakcie, páni.

    Uvidíme, čo dnes večer proti tomu Izraelu, v nedeľu to bolo dopredu veľmi slabé… Hádam sa na to Severné Írsko namotivujú, aby sme sa na tom EURE vôbec predstavili… alebo možno zase vyjdú penalty 😛

    Tak ďalší cyklus je až cca od jari 2022, možno sa to bude aj posúvať, keďže MS budú až v zime, tak dovtedy času dosť. Ani katalógové dresy nemusia byť zlé, keď sa pekne upravia, u vás v Žiline ste sa to už celkom naučili 😉 Mne sa napríklad pre repre veľmi páčili tie modré z obdobia 2017-18, hoci to bol len katalógový model Vapor I, tam bola vtedy škoda, že si ich vybrali aj v bielom, keďže ten čierny pruh sa absolútne nehodil.

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok