Čo týždeň dal 2/2021

Čo týždeň dal
Autor: Myso

Druhý januárový týždeň je na konci a aj uplynulých sedem dní prinieslo vo svete futbalových dresov niekoľko zaujímavostí. Dnes sa pozrieme na špeciálne dresy Bayernu Mníchov, predstavíme si upravenú verziu oblečenia 1. FC Kolín, načrtneme ako budú vyzerať štvrté dresy FC Barcelona, spomenieme ako pomáhajú FA a UEFA v sledovaní futbalových prenosov farboslepým a v závere nebude chýbať ani jedna kuriozita z tureckej ligy. Príjemné čítanie!


Bayern odohral pohárový zápas v dresoch Adidas HumanRace

Ak čítate týždenník pravidelne, možno si spomínate na vydanie z úvodu novembra, kedy sa medzi novinkami objavilo aj oblečenie HumanRace z dielne nemeckej spoločnosti Adidas a amerického speváka a producenta Pharella Williamsa. Jedným z tímov, ktorý dostali tento špeciálne upravený dizajn je aj nemecký Bayern Mníchov. Ten si v týchto dresoch napokon aj zahral súťažný zápas, na ktorý ale jeho fanúšikovia nebudú spomínať v najlepšom. Bavorský veľkoklub v ňom totiž nestačil na druholigový Holstein Kiel, ktorý ho po remíze 2:2 a víťazstve 6:5 na pokutové kopy vyradil z aktuálneho ročníka Pohára DFB.

📸 fcbayern.com


Špeciálne dresy Kolína na podporu rôznorodosti

Rovnako ako vlani, aj tento rok sa v Kolíne rozhodli obliecť si špeciálne dresy na podporu tolerancie a rôznorodosti. Tentokrát sa dokonca v aktivite spojili aj s miestnym hokejovým klubom Kölner Haie. Obidva tímy nastúpili na víkendové stretnutia v špeciálne upravených dresoch s mottom „Ži tak, ako existuješ! Spoločne za rozmanitosť.” Futbalový tím mal upravené emblémy svojich partnerov, ktoré boli vyhotovené v dúhovom prevedení. Hokejisti si podobným spôsobom upravili čísla. Capkovia uhrali na domácej pôde s Herthou Berlín bezgólovú remízu 0:0. Pre zaujímavosť spomeňme, že z víťazstva sa netešili ani ich kolegovia na ľade, Kolín doma prehral s Bremerhavenom 3:4.

Upravené dresy 1. FC Kolín (📸 instagram.com/fckoeln)


Barcelona vytiahne na El Clásico štvrté dresy

Katalánsky veľkoklub FC Barcelona sa aj túto sezónu predstaví v štvrtých dresoch. Podľa aktuálnych informácií by malo nové oblečenie Blaugranas zažiť zápasovú premiéru v prestížnom stretnutí proti Realu Madrid. Na samotný zápas, ktorý je na programe v apríli, si budú musieť ešte fanúšikovia počkať, no o dresoch už čo to viac vieme prezradiť teraz. Modrým tričkám budú opäť dominovať dva výrazné červené pruhy. Práve tie ale budú doplnené tenšími žltými, ktoré tak vo výsledku pripomínajú katalánsku vlajku Senyera. Tá by mala pribudnúť aj na vrchnú časť modrých štulpní. Zmenami prejdú aj emblémy partnerov Rakuten a Beko, ktoré nebudú v porovnaní s hlavnými dresmi biele, ale žlté.

Porovnanie už predstavených hlavných dresov FC Barcelona (vľavo) s pripravovanými štvrtými
(📸 store.fcbarcelona.com, footyheadlines.com)

 

Titulka španielskeho športového denníka (📸 todoblaugrana.com).


FA a UEFA pomáhajú farboslepým

Ak ste sa niekedy čudovali nad prísnymi pravidlami FIFY, či kontinentálnych organizácií pri určovaní farieb dresov mužstiev pre jednotlivé zápasy, možno by ste mali zbystriť pozornosť. Konfrontácia svetlého a tmavého tímu je totiž najlepšou rozlišovacou možnosťou nielen pre televízne prenosy, ale taktiež aj pre farboslepých priaznivcov. Pomerne častá genetická porucha zraku, ktorá trápi v priemere až jedného z dvanástich mužov, má za príčinu vymiznutie stretnutí, kedy by proti sebe nastúpilo napr. zelené a červené mužstvo. Pre ľudí trpiacich farbosleposťou je totiž nemožné rozoznať tieto dve farby, podobne ako aj množstvo ďalších kombinácií. Viac informácií si môžete prečítať v PDF dokumente, ktorý vydala UEFA v spolupráci s anglickou Futbalovou asociáciou.

Porovnanie ako vidí stretnutie zeleného a červeného tímu zdravý a farboslepý divák (📸 uefa.com).

Neviditeľní hráči Sivassporu

O poriadnu kuriozitu sa v sobotňajšom stretnutí najvyššej tureckej súťaže postarali hráči Sivassporu. Tí totiž na zápas na pôde Basakshehiru Istanbul nastúpili kompletne v bielom oblečení. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, keby počas stretnutia nezačalo poriadne snežiť. Kvôli pandémii koronavírusu Covid-19 bolo jedinou možnosťou sledovanie zápasu v televízií, no diváci videli najmä v závere remízového stretnutia len domácich oblečených v oranžovo-modrej kombinácií, rozhodcov a loptu. Bieli hráči hosťujúceho tímu úplne splývali so snehom pokrytím trávnikom a miestami boli takmer neviditeľní 🙂

Mužstvá nastupovali na zápas v Istanbule ešte na zelený trávnik (📸 ibfk.com.tr)
V priebehu zápasu však začalo intenzívne snežiť (📸 ibfk.com.tr).
Takto videli záver zápasu diváci (📸 twitter.com/footyhumour).

Pridaj komentár

Naspäť na začiatok